Aνοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις όλων σχεδόν των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η πορεία ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να εξελίσσεται ικανοποιητικά, γεγονός που ενδεχομένως θα αποτυπωθεί στις προβλέψεις που θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο αντιπρόεδρος της, Luis de Guindos, άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μετά την ικανοποιητική εξέλιξη που εμφανίζουν μία σειρά πρόδρομων δεικτών που έχουν ανακοινωθεί. Οι δηλώσεις αυτές επηρέασαν αρνητικά τις αγορές ομολόγων οι οποίες τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει του ετήσιου Συμποσίου της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο -0,17% και του 15τούς στο 0,69%, στο 0,62% διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα το 10ετές ομόλογο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές 158 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,59%, έναντι -0,42% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,02%. 

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1753 δολάρια από το επίπεδο των 1,1752 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

 Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1736 δολάρια.

Πηγή