Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Κόντρα στην ήπια υποχώρηση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καταφέρνοντας να αναρριχηθεί στις 815,32 μονάδες  με άνοδο 1,14% αν και προς τα μισά της συνεδρίασης είχε ξεπεράσει και την αντίσταση των 820 μονάδων. Αυξημένη επίσης (στα 53 εκατ. ευρώ) ήταν και η αξία συναλλαγών.

Τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίος οδήγησαν την άνοδο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αγορά ξεκίνησε με αυξημένη επενδυτική ‘όρεξη’ και προς το μέσον της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει ήδη τις 820. Ο τραπεζικός κλάδος αλλά και άλλοι επιμέρους κλάδοι (π.χ. οι μετοχές ενέργειας με επικεφαλής την ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο) και blue chips  είχαν μία εικόνα που παρέπεμπε σε πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Σταδιακά, και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, βγήκαν και πωλητές σε ορισμένα blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 815,32 μονάδες με άνοδο 1,14%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 1,38% ενώ αντίθετα υποχώρησε η μεσαία κεφαλαιοποίηση (Mid Cap) κατά -0,34%. Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (2,58%), των Τραπεζών (2,36%), των Κατασκευών (1,9%) και των Ταξιδιών-Αναψυχής (0,9%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τεχνολογικών (-1,41%), Πρώτων Υλών (-1,41%), Τροφίμων-Ποτών (-1,09%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν ο ΟΤΕ, ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, η Eurobank, η Alpha Bank και η ΕΤΕ.
Το αρχικό ‘στοίχημα’ της προσέγγισης των 820 μονάδων επιτεύχθηκε, έστω και εάν δεν κατάφερε να κρατήσει αυτά τα επίπεδα. Η αγορά βρίσκεται αρκετά υψηλότερα των 805 μονάδων και το ζητούμενο είναι να παραμείνει πάνω εκεί και στις επόμενες συνεδριάσεις του Ιουλίου.   

Διεθνείς αγορές: Σε φάση συσσώρευσης

Στις ξένες αγορές, οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν ήπια πτωτικά ως μία ένδειξη συσσώρευσης μετά την προηγούμενη άνοδο ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές αν και ξεκίνησαν ανοδικά οι περισσότερες, εντούτοις πέρασαν σε αρνητική υποχώρηση. Το ενδιαφέρον στην Ευρώπη εστιάζεται κατ’ αρχήν στις ιταλικές πολιτικές εξελίξεις και στην προσπάθεια που γίνεται να παραμείνει ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία ώστε να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της ιταλικής οικονομίας. Επίσης, οι ευρωπαϊκές αγορές περιμένουν αύριο Πέμπτη (21/7) αύξηση επιτοκίων που μπορεί να είναι και 0,5% αντί για το γνωστό 0,25% που έχουν ήδη προεξοφλήσει.
Να σημειωθεί ότι μεγάλη πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Κομισιόν υποχώρησε στις -27 μονάδες από -23,8 τον Ιούνιο.

Πηγή