Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Πανευρωπαϊκό κύμα ανόδου και έναρξη με σημαντική άνοδο κατέγραφαν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές λίγο πριν τις 17.00. Οι επίσημες αιτίες για την Αμερική, είναι κυρίως τα μακροοικονομικά μεγέθη και οι τεχνολογικές μετοχές, για την Ευρώπη είναι κυρίως τα επιχειρηματικά αποτελέσματα και ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) που έχει ενσκήψει την τελευταία περίοδο. Επίσης οι επενδυτές προσπαθούν να αξιοποιήσουν το κλίμα των χαμηλών αποτιμήσεων όπως διαμορφώθηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης (διορθωτικής) εβδομάδας, αγοράζοντας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Άνοδος στις 860,32 μονάδες για το Γενικό Δείκτη, ακολουθώντας το ανοδικό κλίμα στις διεθνείς αγορές

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης προς το μέσο της συνεδρίασης (μετά το διάγγελμα του Π/Θ) ξεπέρασε τις 860 μονάδες ακολουθώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον που κυριαρχούσε στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860,32 μονάδες, με άνοδο 1,31% και με γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (κυρίως) αλλά και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικά σημαντική άνοδο (μεταξύ άλλων)  είχε η μετοχή της Ελλάκτωρ, της Lamda Development, του ΟΠΑΠ , της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Μυτιληναίος ενώ καλή κίνηση είχε και ο ΟΤΕ αλλά και η Coca Cola HBC.

Άνοδο από μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά με χαμηλές συναλλαγές

Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά χαμηλή (39,2 εκατ. ευρώ) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε πέριξ των 850 μονάδων για να συνεχίσει μία παρατεταμένη άνοδος (με χαμηλούς όμως τζίρους) προς υψηλότερα επίπεδα και να κλείσει η συνεδρίαση πάνω από τις 860 μονάδες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 1,37%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,47%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι ταξιδίων-αναψυχής (2,37%), βιομηχανικών προϊόντων (2,25%), τραπεζών (1,32%), Πρώτων Υλών (1,02%). Πτωτικά κινήθηκαν κυρίως μεμονωμένες μετοχές και ο κλαδικός δείκτης Εμπορίου (-0,54%). Σήμερα ανακοινώθηκε και πληθωρισμός Ιουλίου (11,6%) που ήταν χαμηλότερος του Ιουνίου, αλλά μάλλον αναμενόμενος λόγω της υποχώρησης τιμών ενέργειας και των θερινών εκπτώσεων λιανικής.

Πηγή