Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Εκτοξεύθηκαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το α’ εξάμηνο του 2022 στο ύψος των 5,34 δισ., από ζημιές 2,339 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021.

Η φετινή επίδοση είναι η κορυφαία όλων των εποχών για εξάμηνο, καθώς ξεπέρασε και τις ετήσιες κερδοφορίες των τελευταίων τριών οικονομικών χρήσεων (2021: 3,728 δισ. ευρώ, 2020: 1,226 δισ. ευρώ, 2019: 1,669 δισ. ευρώ).

Ταυτόχρονα τα φετινά κέρδη των 5,343 δισ. ευρώ είναι σχεδόν το 50% των συνολικών κερδών (11 δισ. ευρώ) που κατεγράφησαν το 2007, που ήταν η πιο κερδοφόρος χρονιά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου από το 1969 που υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς 120 εισηγμένων που μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν δημοσιεύσει εξαμηνιαία αποτελέσματα, σε σύνολο 144 (ποσοστό 84%), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 44,886 δισ. ευρώ, από 29,883 δισ. ευρώ το 1ο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 50,2%. Ταυτόχρονα η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε στα 6,480 δισ. ευρώ, από 4,370 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καταγράφοντας αύξηση 48,3%.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, ο κλάδος έχει τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει φέτος στον σχετικό πίνακα κατάταξης των κερδοφόρων εταιρειών. Από 4 δισ. ζημιές πέρυσι οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζουν καθαρά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ. Τα κέρδη των τραπεζών περιέχουν έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα που αποδίδονται σε αυξημένες απομειώσεις λόγω της πώλησης τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων.

Πέρυσι στο α’ εξάμηνο η επίδραση των αρνητικών εκτάκτων αποτελεσμάτων ήταν 2,4 δισ. ευρώ, φέτος τα έσοδα από την ασφάλιση των ομολόγων και τις διακοπτόμενες δραστηριότητες των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχουν θετικό αντίκτυπο 1,49 δισ. ευρώ. Ακόμα και έτσι μένουν 800 εκατ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας, τα οποία είναι το λιγότερο μέγεθος που θα πρέπει να αναμένουμε στην τελική γραμμή ως αποτέλεσμα αμιγούς οργανικής προσπάθειας στο β’ εξάμηνο.

Τρεις βασικοί λόγοι

Η εντυπωσιακή άνοδος της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) των εισηγμένων θα πρέπει να αποδοθούν ως εξής:

 α) στη φετινή εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες (π.χ. αλουμίνιο, πετρέλαιο, χάλυβας, βαμβάκι), ενέργεια και εμπορεύματα, που είχε ως αποτέλεσμα την έντονη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους για όσες εισηγμένες προχώρησαν σε προϊοντικές ανατιμήσεις, διαθέτοντας αποθέματα χαμηλότερου κόστους. Πέραν αυτού, πολλές εταιρείες ενέγραψαν και μη λειτουργικά κέρδη από αποτίμηση της εύλογης αξίας των αποθεμάτων τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του χάλυβα, όπου αναμένεται να επαναληφθεί σε σημαντικό βαθμό, ή ενδεχομένως και να ξεπεραστεί, η κερδοφορία του πρώτου περσινού εξαμήνου, η οποία είχε θεωρηθεί τότε ως ιστορική

β) η πολύ ικανοποιητική εξέλιξη της τουριστικής περιόδου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού έφθασε, και μάλλον θα ξεπεράσει, τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα του 2019

γ) η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει ο κλάδος της πληροφορικής.

Μεταξύ των εισηγμένων που εμφάνισαν πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες ήταν τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ιδίως λόγω των διευρυμένων περιθωρίων διύλισης κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο). Επίσης οι εισηγμένες εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil), o ΟΠΑΠ, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων (Autohellas, ενώ η Μοτοδυναμική έδειξε αυτή την άνοδο), όμιλοι πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Q&R), επιχειρήσεις από τον ευρύτερο κλάδο του χάλυβα (π.χ. ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου) και αλουμινίου (Βιοκαρπέτ, η Mevaco βασισμένη στα έργα των φωτοβολταϊκών πάρκων, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Ideal).

H Coca Cola HBC είχε αύξηση των εσόδων της αλλά παρουσίασε μείωση καθαρών κερδών κατά 34% -από 233,4 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, φέτος περιορίσθηκαν σε 152,4 εκατ. ευρώκαθώς η εταιρεία έλαβε προβλέψεις ύψους 183 εκατ. ευρώ για τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες πρακτικά έχουν σταματήσει στις δύο αυτές χώρες. Χωρίς αυτές τις προβλέψεις η εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών εμφανίζει αύξηση καθαρών κερδών 34%.

Η Mytilineos ήταν η πρώτη εισηγμένη του ενεργειακού κλάδου που ανακοίνωσε εξαμηνιαία αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αφού διπλασίασε κέρδη και έσοδα. Ο τζίρος α’ εξαμήνου 2022 ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ και πλησίασε σημαντικά τον περσινό 12μηνο τζίρο του ομίλου που ανήλθε σε 2,66 δισ. ευρώ.

Τα υψηλά αποτελέσματα της Mytilineos προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις δραστηριότητες του τομέα ενέργειας. Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας υπερτριπλασίασε τα έσοδα και ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σημείωσε σχεδόν διπλασιασμό των μεγεθών. Οι λοιπές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου διατήρησαν (ή και αύξησαν, όπως η Αλουμύλ και η Βιοκαρπέτ) σε μεγάλο βαθμό τις απροσδόκητα υψηλές περσινές κερδοφορίες τους, ενώ παράλληλα πολύ θετικές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα εταιρειών όπως της Intralot, της Ελλάκτωρ, της Mevaco, της ΕΛΤΟΝ Χημικά, της Flexopack, της Inform Λύκος, της Euroxx Χρηματιστηριακής.

Οι εταιρείες του κλάδου ακινήτων αύξησαν τα έσοδά τους από ενοίκια και τα τελικά τους αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις αποτιμήσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων τους.

Σε κάθε περίπτωση, τα φετινά κέρδη αναμένεται να κλείσουν σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από τα περσινά, τα οποία ήταν κατά περίπου 40% υψηλότερα από εκείνα του 2019.

Πηγή