Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια ύφεση της αγοράς, ένα σημάδι αλλαγής του κλίματος που σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε να προμηνύει μια επιστροφή στις ασταθείς συναλλαγές του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Οι καθαρές θέσεις short έναντι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει, ή τουλάχιστον θα αντισταθμίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, το σύντομο ενδιαφέρον έχει αυξηθεί για το αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί δημοφιλείς μετοχές τεχνολογίας, του οποίου οι πρόσφατες μειώσεις σηματοδοτούν ότι ένα ισχυρό καλοκαιρινό ράλι φτάνει στο τέλος του.

Πολλοί traders και διαχειριστές χαρτοφυλακίου συζητούν, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, εάν η άνοδος των μετοχών από τα χαμηλά του 2022 στα μέσα Ιουνίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου ανόδου της αγοράς ή είναι απλώς μια προσωρινή ανάκαμψη. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 11% από τις 16 Ιουνίου, αλλά παραμένει στο -15% για το έτος.

Αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές θα αναλύσουν την πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την έρευνα εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τον δείκτη μεταποίησης για πληροφορίες σχετικά με την υγεία της οικονομίας, ενώ αναμένονται και αποτελέσματα εταιρειών.

Ο πρόσφατος ενθουσιασμός στις αγορές φαίνεται να έχει εξατμιστεί αργά. Ο S&P 500 καταγράφει απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα τα διατηρήσει σε υψηλότερο επίπεδο έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Ο δείκτης γνώρισε τη χειρότερη μέρα του εδώ και περισσότερους από δύο μήνες την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός μετριάστηκε ελαφρά τον Ιούλιο, κάτι που οι επενδυτές αρχικά θεώρησαν ότι σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε σύντομα να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της. Ο κ. Πάουελ, ωστόσο, είπε ότι αυτές οι αναγνώσεις τιμών ήταν «καλοδεχούμενες», αλλά απείχαν «πολύ μακριά» από αυτό που αναζητά η Fed.

naftemporiki.gr

Πηγή