Με στόχο να υπερβεί το ρεκόρ του 2019 και παρακαταθήκη τη δυναμική του 2022, κινείται για το 2023 η διοίκηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OAG που επεξεργάζεται και δημοσιεύει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSET), ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων με προορισμό το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας για φέτος αναμένεται  να προσεγγίσει τα 11 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει εφόσον πραγματοποιηθεί, αύξηση κατά 3% σε σχέση με το τελευταίο έτος πριν από την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέρχεται σε 10,945 εκατ. και είναι αυξημένος σε ποσοστό 3% σε σχέση με το 2019. Σε σχέση, δε, με πέρυσι ο αριθμός των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων είναι ενισχυμένος κατά 13%.

Στην πρώτη θέση σε απόλυτους αριθμούς ως προς τον προγραμματισμό θέσεων βρίσκεται η βρετανική αγορά, με 1,09 εκατ. θέσεις που αντιπροσωπεύουν άνοδο 17% σε σχέση με 2022 να διατίθενται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ιταλική αγορά με 1,03 εκατ. θέσεις, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 18% συγκριτικά με πέρυσι, και στην τρίτη θέση τερματίζει η γερμανική αγορά, με 1,01 εκατ. θέσεις και άνοδο 5% έναντι του 2022.

Οριακή μείωση 1% καταγράφει η Γαλλία σε ό,τι αφορά τις 10 χώρες από τις οποίες έχουν προγραμματιστεί οι περισσότερες θέσεις, με τις Κύπρο, ΗΠΑ, Τουρκία, Ισπανία, Ισραήλ και Ελβετία να συμπληρώνουν το top 10.

Σε σχέση με το 2019, ο αριθμός των προγραμματισμένων από το Ηνωμένο Βασίλειο θέσεων είναι αυξημένος σε ποσοστό 19%, ωστόσο, ο αντίστοιχος αριθμός από Ιταλία και Γερμανία υπολείπεται κατά 3% και 7% αντίστοιχα.

Αναφορικά με την επιβατική κίνηση του Φεβρουαρίου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του α’ 20ημέρου, η συνολική επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» εμφανίζεται αυξημένη κατά 5% σε σχέση με το 2019. Αυτό οφείλεται στην επιστροφή αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν επανέλθει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση κατά 1,3% του αριθμού των πτήσεων που σημειώθηκε τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Ενδεικτικό της πλήρους επαναφοράς του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην κανονικότητα είναι το «άνοιγμα» 13 νέων προορισμών και η άφιξη σε αυτό τριών νέων αεροπορικών, της Play, της Kuwait Airways και της Sun Express.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανήλθε σε 1,45 εκατ., αυξημένη κατά 87,2% σε σύγκριση τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022, ένα μήνα κατά τον οποίο η αρνητική επίδραση της πανδημίας της νόσου Covid-19 ήταν ακόμα έντονη. Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έκλεισε με θετικό πρόσημο και αύξηση κατά 3,9% σε σχέση με τα προ Covid-19 επίπεδα. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 59,7% και 103,4% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019 κατά 1,8% και 5%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε επίπεδο πτήσεων για τον πρώτο μήνα του έτους.

Πηγή