Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Υψηλούς δείκτες «προστασίας» πωλήσεων εμφανίζει η κατηγορία των αντηλιακών, έχοντας κλείσει το πρώτο εξάμηνο του έτους με ανάπτυξη περί το 6,5%. Ο τομέας των αντηλιακών προσβλέπει σε περαιτέρω βελτίωση στους τζίρους, προερχόμενη κυρίως από το έντονο τουριστικό ρεύμα. Τα στοιχεία του πρώτου φετινού εξαμήνου υποδεικνύουν ότι η κατηγορία, η οποία πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, κατατάχθηκε στις «κερδισμένες» κατηγορίες εμφανίζοντας ανάπτυξη 15,5% στον τζίρο που πραγματοποίησε στην οργανωμένη λιανική, διατηρεί την ανοδική της πορεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ -που αφορούν τη λιανική σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Lidl-, μέχρι και τις 19 Ιουνίου 2022 η κατηγορία των αντηλιακών αναπτύσσεται με ρυθμό αύξησης 6,3% σε αξία, στα 7,1 εκατ. ευρώ, και 3,2% σε όγκο, στα 173.970 λίτρα. Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group και της πλατφόρμας της, eRetail Audit, το πρώτο εξάμηνο του 2022 η αξία των πωλήσεων της κατηγορίας της αντηλιακής προστασίας στα online φαρμακεία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 6,5% και ξεπερνάει τα 7 εκατ. ευρώ.

Ανά κατηγορία βάσει της συμμετοχής στις συνολικές ηλεκτρονικές πωλήσεις φαρμακείων, τα αντηλιακά προσώπου, που εμφανίζουν μερίδιο 58,2%, καταγράφουν στο εξεταζόμενο διάστημα ανάπτυξη 12,5%. Ακολουθούν τα αντηλιακά σώματος με μερίδιο 19,7%, τα οποία ωστόσο εμφανίζουν μείωση πωλήσεων 1,8%. Τα αντηλιακά για παιδιά (με 13,3% μερίδιο αγοράς) κινούνται ανοδικά, με την ετήσια ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο 13,3%. Οι μικρότερες κατηγορίες, όπως πχ. τα λάδια μαυρίσματος (tanning oils) με 2,2% μερίδιο πωλήσεων καταγράφουν οριακή αύξηση 0,5%, ενώ αρνητικό πρόσημο εμφανίζουν οι πωλήσεις στα προϊόντα ενυδάτωσης (με -3,3% ετήσια ανάπτυξη και 2,2% μερίδιο πωλήσεων) και στα είδη για μετά την έκθεση στον ήλιο (after sun) και διάφορα άλλα προϊόντα (με -9,1% ετήσια ανάπτυξη και 4,4% μερίδιο πωλήσεων στην κατηγορία αντηλιακής προστασίας).

Στην αγορά των αντηλιακών τα επώνυμα προϊόντα διατηρούν αλώβητη την κυριαρχία τους, καθώς οι κωδικοί ιδιωτικής ετικέτας έχουν σημαντικά μικρότερη συμμετοχή στις πωλήσεις. Σύμφωνα με τη NielsenIQ, στο εξεταζόμενο διάστημα (1/1-19/6- 2022) οι πωλήσεις στα private label αντηλιακά υποχωρούν με ρυθμό 7,1% σε όγκο και 7,8% σε αξία, η οποία κυμαίνεται στις 307 χιλ. ευρώ, επίδοση που τοποθετεί το μερίδιο αγοράς τους σε όρους αξίας στο 4,3% επί των συνολικών πωλήσεων στο ράφι. Μολονότι η ιδιωτική ετικέτα δεν αποτελεί «απειλή» για τους τζίρους των επώνυμων κωδικών, οι εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να διατηρήσουν την προτίμηση των καταναλωτών επικεντρώνονται τόσο στο πεδίο της καινοτομίας, καθώς η κατηγορία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις νέες προτάσεις που μαγνητίζουν τους καταναλωτές, όσο και στο πεδίο των προσφορών.

Σύμφωνα με την Convert Group, η μέση αξία ενός προϊόντος στην κατηγορία διαμορφώνεται στα 12,7 ευρώ (αυξημένη κατά 0,1 ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι), ενώ η μέση έκπτωση που προσφέρεται αγγίζει 43,6%, μειωμένη κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ακόμη, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, οι καταναλωτές ξοδεύουν 21,8 ευρώ, αγοράζοντας 1,7 τεμάχια σε κάθε παραγγελία τους που περιέχει προϊόντα της κατηγορίας.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Convert Group, ο συνολικός όγκος πωλήσεων παραμένει σταθερός σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο, αλλά ο δωρεάν όγκος (ως μέρος προωθητικών ενεργειών όπως «1+1 δώρο», ή «30% επιπλέον προϊόν») έχει αυξηθεί κατά 23% το αντίστοιχο διάστημα, κάτι που δείχνει πως οι εταιρείες επιστρατεύουν όλο και περισσότερες προωθητικές ενέργειες για να κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό. Ομοίως, υψηλά ποσοστά προωθητικών ενεργειών υποδεικνύουν και τα στοιχεία της NielsenIQ, σύμφωνα με τα οποία στις αλυσίδες (χωρίς την προσμέτρηση της Lidl) το 63% των διατεθειμένων όγκων πουλήθηκε υπό καθεστώς κάποιας προώθησης (σ.σ.: σε όρους αξίας το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 62%).

Πηγή