Προγράμματα – Προσκλήσεις

Ανάπτυξη καινοτομικών επιδεικτικών υπηρεσιών

Η Δράση στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση «οριζόντιου» χαρακτήρα καινοτομικών υπηρεσιών στήριξης και διάχυσης σε Επιχειρήσεις και Πολίτες, στους Δήμους της Νότιας Αττικής, με στόχο την αναβάθμιση των ικανοτήτων τους, την υποστήριξη της έρευνας (εφαρμοσμένης και πειραματικής), της πειραματικής ανάπτυξης σε επιχειρήσεις, την ενίσχυση πρωτοβουλιών ανάπτυξης ερευνητικών και καινοτομικών προϊόντων, τη δημιουργία συστάδων (clusters) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΠΣΕΕ), με έμφαση στους τομείς του Πολιτισμού – Τουρισμού και σε συμπληρωματικούς προς αυτούς κλάδους (π.χ. πληροφορική, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α.). Στο πλαίσιο των υπηρεσιών οριζόντιας ενίσχυσης, στήριξης και διάχυσης της καινοτομίας θα παρέχονται οι ακόλουθες επιδεικτικές υπηρεσίες μέσω ανοιχτής ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα δίδεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις της Νότιας Αττικής, χωρίς οικονομικά ή άλλα ανταλλάγματα, να:
• τεκμηριώνουν, να αξιοποιούν και να εξατομικεύουν ψηφιακά εργαλεία και καλές πρακτικές (best practices) για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε σχέση με την υιοθέτηση καινοτομιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων (με έμφαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό και σε συμπληρωματικούς προς αυτούς κλάδους π.χ. πληροφορική, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α.).
• έχουν ανοιχτή πρόσβαση στην επιδεικτική χρήση προηγμένων πληροφοριών (μέσω κατάλληλων διεθνών βάσεων δεδομένων) και εργαλείων, με στόχο τη βελτίωση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού και σε συμπληρωματικούς προς αυτούς κλάδους (π.χ. πληροφορική, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α.).
• έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης συμπράξεων και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων, την υποστήριξη της δικτύωσης, την προώθηση της αριστείας και της ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων.
• με την ανάπτυξη ειδικών εργαλείων και ανοιχτών μηχανισμών διαχείρισης της καινοτομίας, προτύπων και υπηρεσιών καθοδήγησης, στήριξης, ενημέρωσης και ενδυνάμωσης της ικανότητας (capacity building) των επιχειρηματιών, για τη παροχή υποστήριξης για τη κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και την κατοχύρωση σημάτων.
• Συστήματα και εργαλεία μέτρησης και ποσοτικοποίησης της καινοτομίας στις επιχειρήσεις.
• Εργαλεία και συστήματα πιλοτικής οπτικοποίησης καινοτομιών στους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού και σε συμπληρωματικούς προς αυτούς κλάδους (π.χ. πληροφορική, εφοδιαστική αλυσίδα, κ.α.).
Αφετέρου, η πραγματοποίηση δράσεων και «ανοιχτών» υπηρεσιών ενημέρωσης, και επίδειξης που επιτρέπουν τη διάδοση, την αποδοχή και τον έλεγχο των καινοτομιών σε πραγματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα διατίθενται δωρεάν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας της Δράσης, εργαλεία στοιχεία που αφορούν την έρευνα και τη καινοτομία, online ειδικές μελέτες και online πληροφορίες κ.α.
Οι υπηρεσίες της Δράσης θα παρέχονται δωρεάν σε οποιαδήποτε αγορά και όλοι οι δυνητικοί χρήστες θα λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες, χωρίς διάκριση. Συνεπώς, τόσο κατά τον σχεδιασμό της Δράσης, όσο και κατά την υλοποίησή της, διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει επιλεκτική μεταχείριση κανενός ενδιαφερόμενου, καμίας επιχείρησης ή κλάδου επιχειρήσεων, εφόσον η δράση καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως επιχείρησης ή κλάδου παραγωγής, τα αποτελέσματα δε και οι μέθοδοι θα είναι «ανοιχτά» προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως χωροθέτησης.
Η Δράση θα υλοποιηθεί με προσφυγή σε εξωτερικό Ανάδοχο μέσω ανοιχτών διαγωνιστικών διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, που θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλη ομάδα έργου με εμπειρία στην υλοποίηση ανάλογων έργων, χωρίς να παρακρατηθούν από το Δικαιούχο πόροι δημόσιας δαπάνης και θα έχει χρονική διάρκεια υλοποίησης μέχρι την περίοδο ολοκλήρωσης του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Επισημαίνεται ότι ο Δικαιούχος κατά τον σχεδιασμό της πρότασης όσο και στο στάδιο της δημοπράτησης του κυρίως έργου, πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα προκύπτει επικάλυψη μεταξύ του μίγματος των προτεινόμενων υπηρεσιών κάθε μορφής, με άλλες δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ΟΧΕ ΒΑΑ Συ.Δ.Ν.Α. Αντίστοιχα, οι ψηφιακές / ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τα συστήματα και εργαλεία που θα αναπτυχθούν ή θα απαιτηθούν από τον Ανάδοχο πρέπει να είναι συμπληρωματικά με ανάλογες δράσεις της ΟΧΕ ΒΑΑ Συ.Δ.Ν.Α.
Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται σχεδιασμός, ανάπτυξη, παραμετροποίηση και θέση σε λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ψηφιακά εργαλεία που θα αξιοποιηθούν για τη κυρίως παροχή των υποστηρικτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών διάχυσης και αξιοποίησης της καινοτομίας, με ψηφιακά μέσα.

Σε ποιους απευθύνεται

Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΣυΔΝΑ – Τμήμα Προγραμματισμού & Ανάπτυξης

Περίοδος υποβολής

από 26/4/2021 έως 31/12/2021

Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΗΜΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, στη διεύθυνση ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (ΚΤΙΡΙΟ Α220), ΚΑΛΛΙΘΕΑ 176 03 εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο.

Περιοχή εφαρμογής

Περιφέρεια Αττικής

Όροι και προϋποθέσεις

Αναπόσπαστο στοιχείο της πρότασης αποτελούν τα παρακάτω δικαιολογητικά/έγγραφα, τα οποία συνοδεύουν το …

Προϋπολογισμός

€ 795.000

Σχετικά αρχεία

Πηγή