Η Κίνα την Πέμπτη κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λάβει μια «δίκαιη» στάση για τον Covid-19, μετά την κριτική του ΠΟΥ για τα στοιχεία του Πεκίνου για κρούσματα και θανάτους λόγω Covid-19.

«Ελπίζουμε ότι ο ΠΟΥ θα κρατήσει μια θέση βασισμένη στην επιστήμη, αντικειμενική και αμερόληπτη και θα παίξει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια απάντηση στις προκλήσεις της επιδημίας», είπε στους δημοσιογράφους η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Άλλωστε η κινεζική πλευρά υποστηρίζει ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί από διάφορες χώρες στις κινεζικές αφίξεις έχουν πολιτικά κίνητρα – και προειδοποίησε ότι μπορεί να προβεί σε αντίποινα. Οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εισαγάγει υποχρεωτικές εξετάσεις για τις αφίξεις από την Κίνα.

Ευθεία κριτική στην Κίνα ασκεί πλέον ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα την κατηγορεί ότι «υποβαθμίζει» τη σοβαρότητα της επιδημίας, ενώ χαρακτηρίζει υπερβολικά «στενό» τον ορισμό της για το τι συνιστά θάνατο από νέο κορωνοϊό.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για νοσηλείες και θανάτους, καθώς και πιο ολοκληρωμένη αλληλουχία ιών σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, για την προστασία από νοσηλεία, σοβαρές ασθένειες και θάνατο», είπε.

Μιλώντας λεπτομερέστερα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για Έκτακτες Ανάγκες Υγείας, Μάικ Ράιαν, είπε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσίευσε η Κίνα «υποαντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου» όσον αφορά στις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, καθώς και τους θανάτους. Αναγνώρισε ότι πολλές χώρες έχουν δει καθυστερήσεις στην αναφορά νοσοκομειακών δεδομένων, ενώ επεσήμανε τον «στενό» ορισμό του θανάτου από τον Covid ως μέρος του ζητήματος.

naftemporiki.gr

Πηγή