Ήπιες πιέσεις δέχονται και σήμερα οι τιμές των ομολόγων της περιφέρειας. Ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών αντανακλά την περιορισμένη παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά, καθώς οι παρεμβάσεις της δεν είναι ‘ισομερώς’ κατανεμημένες στη διάρκεια του μήνα.

Παράλληλα η αυξημένη δραστηριότητα της πρωτογενούς αγοράς όπου τα κράτη μέλη της Ε.Ε. «συνωθούνται» προκειμένου να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζονται τα κεφάλαια που κατευθύνονται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Ενδεικτικά σήμερα σε δημοπρασίες ομολόγων (στην πρωτογενή αγορά) η Γερμανία άντλησε 4 δισ. ευρώ με την πώληση 5ετούς ομολόγου, και η Πορτογαλία 1,25 δισ. ευρώ. Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 0,67% από 0,585 που κυμαίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα, του 5ετούς στο 0,078% απο 0,04% και του 15ετούς στο 0,97% από 0,86%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 76 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,66% έναντι -0,52% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2159 δολ. από τα 1,2206 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε στη σημερινή της συνέντευξη στο Reuters ότι η ΕΚΤ δεν «έχει θέσει ως στόχο» για την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, προσθέτοντας ότι παρά τα νέα lockdown η πρόβλεψη για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος διατηρείται. Στο ίδιο μήκος κύματος ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Violleroy de Galhau δήλωσε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος και τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεπάγεται για τον πληθωρισμό η συνεχής ανατίμηση του ευρώ.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2166 δολ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή