Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση ώστε να δράσει άμεσα, εφόσον κριθεί αναγκαίο, και οι καταναλωτές να πληγούν όσο το δυνατό λιγότερο από τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια. Μετά και τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Κυβέρνηση φαίνεται να ενισχύει το «οπλοστάσιο» της απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Παραμονές της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και με τις εκτιμήσεις ότι η τιμή του θα ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο από 0,79 ευρώ το λίτρο πέρυσι, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως φάνηκε η παροχή διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των οφειλών που προκύπτουν από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προστίθεται στα μέτρα ελάφρυνσης νοικοκυριών. «Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό -θα το υιοθετήσουμε και εμείς- τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασφαλιστικές δικλίδες 

Για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά, μπορούν να τεθούν σε ισχύ ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές αποσυνδέσεις από το ενεργειακό δίκτυο, διευκολύνσεις ή και προσωρινές αναστολές πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων.

Ειδικά για τα ελληνικά νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις και οι διευκολύνσεις πληρωμής θα μπορέσουν να λάβουν τη μορφή εκπτώσεων για όλους ανεξάρτητα από οφειλές, με καθολική παροχή της αναγκαίας ενέργειας έως ένα όριο ελάχιστης ετήσιας κατανάλωσης για την εξασφάλιση θέρμανσης.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένουν κι άλλες προτάσεις που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν όπως η συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων για ρεύμα και φυσικό αέριο, η ενεργειακή κάρτα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, 

Η λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνει και μειώσεις φόρων κάτι το οποίο στην Ελλάδα όπως έχει φανεί από τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν είναι στο τραπέζι. Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι φόροι και οι εισφορές ενισχύουν σημαντικά τα έσοδα συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ξεπερνούν τα 5 δις. ευρώ το χρόνο.

Καθοριστικό ρόλο για τις όποιες οριστικές αποφάσεις ληφθούν στο εσωτερικό της χώρας, είτε άμεσα είτε για μετά  το τέλος του 2022, θα παίξει η Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα (21-22 Οκτωβρίου) και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ραλλού Αλεξοπούλου 

Πηγή