Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Αύξηση σε ποσοστό 86% σημείωσαν τα έσοδα της Capital Product Partners, που είναι εισηγμένη στον Nasdaq, κατά το β’ τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα τα συνολικά έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 74 εκατ. δολάρια, έναντι 39,8 εκατ. δολάρια το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη για το εξεταζόμενο διάστημα αυξήθηκαν στα 20,4 εκατ. δολάρια, έναντι 10,0 εκατ. δολαρίων για την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 104% (εξαιρώντας το έκτακτο κέρδος ύψους 25,4 εκατ. δολαρίων από την επιτυχή πώληση του M/V CMA CGM Magdalena τον Μάιο του 2021).

Η αύξηση των εσόδων κατά 86% οφείλεται κυρίως στην καθαρή αύξηση του μέσου αριθμού πλοίων του στόλου της εταιρείας κατά 27%, μετά την απόκτηση συνολικά έξι πλοίων LNG νέας γενιάς, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, τα οποία συνεισέφεραν συνολικά έσοδα ύψους 38,1 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες για το τρίμηνο ανήλθαν σε 40,9 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 25,6 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους του στόλου στα 21 πλοία κατά την περίοδο, καθώς
και αυξημένου κόστους απόσβεσης πλοίων.

Στις 30 Ιουνίου 2022, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 34,5 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνουν ταμειακά διαθέσιμα περιορισμένης χρήσης (restricted cash) ύψους 10,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ως ελάχιστη απαίτηση ρευστότητας, σύμφωνα με τις χρηματοδοτικές ρυθμίσεις της εταιρείας.

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2022, η εταιρεία θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος ύψους 0,15 δολ. ανά κοινό μερίδιο.

Ισχυρές επιδόσεις

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της εταιρείας για την περίοδο, ο Γεράσιμος Καλογηράτος, CEO της CPLP, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που κατά το β’ τρίμηνο του 2022 η εταιρεία συνέχισε να σημειώνει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021, κυρίως ως αποτέλεσμα της εισόδου μας στην αγορά της θαλάσσιας μεταφοράς LNG κατά το δεύτερο μισό του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, παραμένουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική μας για την ανανέωση του στόλου μας και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πώληση των M/V Archimidis & M/V Agamemnon, ενώ ενισχύσαμε τις αναπτυξιακές μας προοπτικές με την απόκτηση τριών νέων οικολογικών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ικανότητας 13.278 TEU, στα οποία έχουν τοποθετηθεί υβριδικής τεχνολογίας συστήματα καθαρισμού διοξειδίου του θείου, όπως και με την απόκτηση ενός ακόμη πλοίου LNG τελευταίας γενιάς, μεταφορικής ικανότητας 174.000 κυβικών μέτρων – πλοία τα οποία ήδη είναι υπό καθεστώς μακροχρόνιας χρονοναύλωσης.

Νέα κεφάλαια

Η πρόσφατη επιτυχής έκδοση νέου κοινού ομολογιακού δανείου στην Κεφαλαιαγορά Αθηνών, που ήταν η δεύτερη κατά σειρά σε διάστημα εντός δώδεκα μηνών, με σταθερό επιτόκιο 4,40% για επτά έτη, αποδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας να αντλεί νέα κεφάλαια και μας παρέχει επιπλέον οικονομική ευελιξία για περαιτέρω ανάπτυξη σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων. Η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους μας παραμένει προτεραιότητα για τη CPLP, καθώς συνεχίζουμε να επενδύουμε στρατηγικά στην πράσινη ναυτιλία».

Πηγή