Για δεύτερο μήνα ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατέγραψε επιβράδυνση τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η κρίση κόστους ζωής ενδέχεται να αρχίζει να υποχωρεί.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2022 στο 10,5% από το 10,7% που ήταν τον Νοέμβριο.Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, που έβλεπαν πληθωρισμό στο 10,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια, το αλκοόλ και τον καπνό, ήταν σταθερός τον Δεκέμβριο, στο 6,3% τον Δεκέμβριο.

Η αποκλιμάκωση αποδίδεται στους τομείς των μεταφορών, της ένδυσης και της αναψυχής που κατέγραψαν μείωση των τιμών η οποία αντιστάθμισε τις αυξήσεις στη στέγαση και τις οικιακές υπηρεσίες, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Τα στοιχεία «υποδηλώνουν ότι η κορύφωση έχει πλέον περάσει» για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο David Bharier, επικεφαλής έρευνας στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Αλλά αυτό σημαίνει απλώς ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από ένα χρόνο».

Ο πληθωρισμός παραμένει πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% και προκάλεσε ένα κύμα απεργιών από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, επειδή οι μισθοί τους υπολείπονται του ρυθμού των αυξήσεων των τιμών. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει θέσει τη μείωση του πληθωρισμού κατά το ήμισυ μία από τις πέντε βασικές δεσμεύσεις του για το έτος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περίπου στο 5% έως το τέλος του 2023, καθώς οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για τις συνεχιζόμενες ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις από την αγορά εργασίας και άλλους παράγοντες.

naftemporiki.gr

Πηγή