Η Γερμανία τάσσεται υπέρ του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας κατά ένα επιπλέον έτος, έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη στάση της κυβέρνησης της χώρας. 

Η Κομισιόν πρότεινε τη Δευτέρα να διατηρηθεί η λεγόμενη γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ψήφιση της πρότασης της Επιτροπής και επίσης δεν θα επικρίνει την απόφαση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. 

Το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ότι ο λόγος χρέους ως προς το ΑΕΠ των κρατών μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% και το έλλειμα το 3%.

Η Κομισιόν έχει τον τελευταίο λόγο για την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής.

Η απόφαση της Γερμανίας να υποστηρίξει την πρόταση της Κομισιόν αποτελεί αλλαγή στάσης για τη χώρα. 

Τα τρία κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς συμφώνησαν ότι η ίδια η Γερμανία δεν θα κάνει χρήση της προτεινόμενης αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση θα επιστρέψει στο λεγόμενο «φρένο χρέους», το οποίο περιορίζει τον νέο δανεισμό ως μέρος της οικονομικής παραγωγής.

Θα είναι δύσκολο να ευθυγραμμιστεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας με τους εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες το 2023, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συνολική δέσμευση της κυβέρνησης να αυξήσει μαζικά τις δαπάνες για την άμυνα και την προστασία του κλίματος λόγω των νεοδημιουργηθέντων, εκτός προϋπολογισμού δαπανών του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το χρέος για τον εκσυγχρονισμό του στρατού καθώς και ένα ταμείο 60 δισ. ευρώ για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

naftemporiki.gr

Πηγή