Γιώργος Χριστόπουλος: Οδηγός δηλώσεων και δόσεων του φόρου

*Ο Γιώργος Δ. Χριστόπουλος είναι Φοροτεχνικός – οικονομολόγος με συγγραφική και διδακτική εμπειρία. Εκπρόσωπος τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΠΟΦΕΕ, υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας της ΕΦΕΕΑ, φοροτεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, επιστημονικός συνεργάτης του Taxheaven, μέλος της «mental Group Γ. Χριστόπουλος και Συνεργάτες», τ. καθηγητής ΤΕΙ. [email protected]

Ενώ συνεχίζεται το «σισύφειο» μαρτύριο με την αντίστροφη μέτρηση της καταληκτικής προθεσμίας της 10ης Σεπτεμβρίου, χωρίς ανάσα των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών που ξέχασαν την ανθρώπινη καλοκαιρινή ολιγοήμερη ανάπαυση (των ιδίων και των οικογενειών τους) που δικαιωματικά προστάζει και προβλέπει ο εργατικός νομοθέτης, παραμένει, «πεισματικά» η θέση του Υπ. Οικονομικών, που ενώ εκθειάζει την  προσφορά του Λ/Φ, προτάσσει  ως «εμπόδιο» και μοναδική δικαιολογία την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και τη ίδια στιγμή η διαβεβαίωση ότι 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο), ότι δεν θα δοθεί παράταση πέραν της 10ης Σεπτεμβρίου.

Επομένως σε τίποτα δεν έπιασαν τα τόσα υπομνήματα και επιχειρήματα του κλάδου (ΠΟΦΕΕ, ΟΕΕ, ΕΦΕΕΑ και όλων των Ενώσεις και Συλλόγων, αλλά και  βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης).

Βλ. σχ. όλες τις επιστολές με κάθε τεκμηρίωση, που βασίζονται και επικαλούνται  τις αιτίες που δεν κατέστη και φέτος εφικτό να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της αδιάλειπτης και συνεχούς λειτουργίας του χρονοδιαγράμματος 4μηνης προθεσμίας, υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.    

Η ταπεινότητά μου, έχοντας αρκετές φορές την ευκαιρία του δημόσιου λόγου, έχει στηρίξει τα επιχειρήματα για την αναγκαία καταληκτική προθεσμία που ζητά ο κλάδος για την 30η Σεπτεμβρίου.

Θυμίζω ενδεικτικά το δημοσίευμα του κόμβου  στο «ημερολόγιο ενός φοροτεχνικού», στις 10 Αυγούστου, από τη φιλοξενία  μου στην ΕΡΤ1:

«Κάνοντας αυστηρή προειδοποίηση αλλά και έκκληση στον κο Υπουργό Οικονομικών, να σταθμίσει τη φωνή του κλάδου, της ΠΟΦΕΕ και των 49 Ενώσεων της και βεβαίως του ΟΕΕ. «

Δεν είναι ώρα να μετράμε ημερομηνίες και αριθμό δηλώσεων μέσα στον Αύγουστο» υπογραμμίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου μας, αφού ξεκινάει τις απαντήσεις με μία ανθρώπινη άποψη για το πλήγμα της Χώρας. Πράγματι αν επιμείνει στο 10ήμερο το λιγότερο θα είναι απέναντι στο κακό που βρήκε τη Χώρα, η αγνόησή του «σισύφειου» μαρτυρίου του Λογιστή – Φοροτεχνικού, που πάλι θα μπει στη μάχη της άμεσης λειτουργίας της επικείμενης πλατφόρμας με τα μέτρα των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Επιβάλλεται κε Υπουργέ να βγει έξω ο Αύγουστος και τουλάχιστο να μεταφερθεί η ημερομηνία των δηλώσεων τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα αγωνιώδη υπομνήματα των φορέων ολόκληρου του κλάδου, μηδέ εξαιρουμένων και των επερωτήσεων βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης».

Αυτά ως εισαγωγή. Τώρα η πραγαματικότητα:

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ: >> Μέχρι 10/9/2021

ΟΠΟΤΕ:  >> Δύο δόσεις μαζί ΙΟΥΛΙΟΥ + ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ μέχρι 17/9

Σε αυτή την περίπτωση  ΟΧΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 3%

===================

ΓΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 3%

>>>> πρέπει η ΔΗΛΩΣΗ μέχρι 27/8 και ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΦΑΠΑΞ μέχρι και τις 31/8

===================

Σημ. Δεν έχουμε ακόμα τη διάταξη. Διατυπώνεται στο ΔΤ του ΥΠ. ΟΙΚ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Δελτίο Τύπου

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω ……….

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

(σημ.η παράταση αφορά τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες).

ΝΕΟ Το «καλεντάρι» των δηλώσεων (Φ.Π. και Ν.Π.) για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν το 2021 και οι δόσεις καταβολής του φόρου:

Ενώ παραμένουν αμετάβλητες οι διατάξεις1 που καθιέρωσαν ως σταθερή καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα, όσο και για τα νομικά (τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την 30η Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους, τα δε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες – κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά για φορολογικό έτος που ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος, «μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους»), φέτος με τις νέες διατάξεις που θα παραθέσουμε ρυθμίζεται εκ νέου, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων,  φορολογικού έτους 2020, καθώς και η καταβολή των δόσεων με δυνατότητα έκπτωσης στις περιπτώσεις εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

(1) ΚΦΕ-Ν. 4172/2013, άρθρο 67, παρ. 3 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του ν. 4467/2017 και ισχύει για τα φορολογικά έτη, από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά και 68, παρ. 2 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 142 του ν. 4537/2018  και έχει εφαρμογή για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2017.

Συγκεκριμένα:

32.2.1 Για τα φυσικά πρόσωπα :

Οι νέες διατάξεις: Με το άρθρο 31 του ν. 4797/2021,  στο άρθρο 72 του ΚΦΕ – ν. 4172/2013 προστέθηκε παρ. 65, με την οποία ορίζεται ότι:

«65. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος  φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες  μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

Εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων  υποβληθεί μέχρι την 28η.7.2021 και ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος  καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την  τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2021 , παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)»


ΝΕΟ Το παραπάνω τελευταίο εδάφιο  τροποποιήθηκε με το άρθρο 82 του νόμου 4821/2021 (ΦΕΚ Α 134/31.07.2021) ως προς την ημερομηνία της εφάπαξ καταβολής του φόρου ως εξής:

ΝΕΟ: Εφόσον ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων καταβληθεί  εφάπαξ μέχρι και την 31η Αυγούστου 2021 , παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών  έκπτωση τρία τοις εκατό (3%)».

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 27η.7.2021. (Βλ. σχ. στην απόφαση Α.1118/2021 και εγκύκλιο Ε. 2104/2021)

Οι δηλώσεις των φορολογούμενων που έχουν υπαχθεί στις  διατάξεις του άρθρου 5Β του ν.4172/2013 υποβάλλονται μέχρι  την 27η Ιουλίου 2021, προκειμένου να τηρηθεί η υποχρέωση της καταβολής του φόρου που προκύπτει στην αλλοδαπή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου εκάστου έτους.

32.2.2 Για τα Νομικά Πρόσωπα:  Με το άρθρο 30 του ν. 4797/23.04.2021,  στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 προστέθηκε νέα  παρ. 64 με την οποία ορίζεται ότι :

«64. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020 , υποβάλλονται  εμπρόθεσμα μέχρι την 27η Αυγούστου 2021.

Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες  οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την  τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός  Αυγούστου 2021 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.» (Βλ. σχ. στην απόφαση Α. 1118/27.05.2021)

ΝΕΟ: Παράταση έως 10 Σεπτεμβρίου 2021 για τις δηλώσεις εισοδήματος:

Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 – Για την έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι 27/8 και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και 31/8.

Βλ. σχ. το ακόλουθο Δελτίο Τύπου του Υπ. Οικονομικών της 3 Αυγούστου 2021:

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021

Με νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και η καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων (Ιουλίου και Αυγούστου) του οφειλόμενου φόρου  μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης, δεδομένης της επερχόμενης έκδοσης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Επισημαίνεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει  να υποβάλουν τη δήλωσή τους  μέχρι τις 27 Αυγούστου και να  καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

(σημ. η παράταση αφορά τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες).

32.2.3 Φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία:

Βλ. σχ. πιο πάνω όπου στην νέα παρ. 65 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013: «Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων  που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που  τηρούν απλογραφικά βιβλία , οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, πραγματοποιείται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την  τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός  Σεπτεμβρίου 2021 και η και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών».

(Βλ. σχ. στην απόφαση Α.1118/2021 και εγκύκλιο Ε.2104/2021)

32.2.4 Όταν τα Νομικά Πρόσωπα έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση :

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι ειδικά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, η δήλωση υποβάλλεται  μέσα σε ένα (1) μήνα από τη λήξη της εκκαθάρισης για τα εισοδήματα  που αποκτήθηκαν κατά την περίοδο αυτή (της εκκαθάρισης).

Σε περίπτωση που η εκκαθάριση  παρατείνεται πέραν του έτους (ήτοι, πέραν των δώδεκα μηνών), υποβάλλεται  προσωρινή δήλωση για τα εισοδήματα κάθε έτους μέσα σε  ένα (1) μήνα από τη λήξη του έτους, επιφυλασσομένης της υποβολής  οριστικής δήλωσης συγχρόνως με τη λήξη της εκκαθάρισης.

Παράδειγμα: ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση για το χρονικό διάστημα από 14.05.2020 μέχρι 20.02.2022). Υποχρεούται σε υποβολή δηλώσεων  φορολογίας εισοδήματος, ως εξής:  

α) Για την περίοδο πριν τεθεί σε εκκαθάριση (01.01.2020 μέχρι 14.05.2020), εντός εξαμήνου, ήτοι μέχρι 30.11.2020.

β) Για τα εισοδήματα της πρώτης δωδεκάμηνης περιόδου από την ημερομηνία εκκαθάρισης, ήτοι από 14.05.2020 έως 13.05.2021 σε υποβολή προσωρινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 13.06.2021 και

γ) Για τα εισοδήματα ολόκληρης της περιόδου της εκκαθάρισης, ήτοι από 14.05.2020 μέχρι 20.02.2022 σε υποβολή οριστικής δήλωσης  μέχρι τις 20.03.2022 (Βλ. σχ την ΠΟΛ.1060/2015) με τις οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 68 και 71 του ν. 4172/2013  και την παρ. 43.27 του βιβλίου μας για τα Νομικά πρόσωπα με τους βοηθητικούς πίνακες).

Προσοχή:

1. Για τα νομικά πρόσωπα καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Σεπτεμβρίου 2021, όπως διευκρινίστηκε από τη διοίκηση.

2.  Τα μέλη εταιριών με απλογραφικά βιβλία, δηλαδή εταίροι Ο.Ε., Ε.Ε. , αστικών εταιριών κλπ., καταθέτουν φορολογική δήλωση έως 15 Σεπτεμβρίου και πληρώνουν την πρώτη δόση μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021. Τις υπόλοιπες 5 δόσεις τις εξοφλούν την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2021. (βλ. πιο κάτω υπ. αρ. 4)

Πως θα είναι οι δόσεις καταβολής του φόρου:

 

Δόσεις

Χρόνος υποβολής

1ον όσοι υπέβαλλαν δήλωση έως τις 27 Ιουλίου

30.07

31.08

30.09

29.10

30.11

31.12

31.01

28.02.2022

2ον Όσοι καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Αυγούστου 2021

31.08

31.08

30.09

29.10

30.11

31.12

31.01

28.02.2022

3ον Όσοι καταθέσουν την φορολογική τους δήλωση έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 (πρώτη και δεύτερη δόση μαζί)

17.09

17.09

30.09

29.10

30.11

31.12

31.01

28.02.2022

4ον Φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία:

30.09

29.10

30.11

31.12

31.01

28.02.2022

  Δόσεις
5ον  Νομικά Πρόσωπα:
5.1  Αν υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι 27 Αυγούστου (πρώτη και δεύτερη δόση μαζί) 31.08 31.08 30.09 29.10 30.11 31.12 31.01 28.02.2022
5.2 Αν υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου 2021 (πρώτη και δεύτερη δόση μαζί) 17.09 17.09 30.09 29.10 30.11 31.12 31.01 28.02.2022

Πηγή