Σε νέο ράλι επιδόθηκε η Wall Street στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις συνέχισαν δυναμικά την πτωτική τους διόρθωση, δίδοντας ανάσα στην αγορά μετοχών. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 825,43 μονάδες ή 2,8% κλείνοντας στις 30.316,32 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 3,1% στις 3.790,93 μονάδες και ο Nasdaq κέρδη 3,3% στις 11.176,41 μονάδες. 

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται τώρα σε επίπεδα 5% υψηλότερα από τα χαμηλά έτους που άγγιξαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα σημερινά κέρδη βάζουν το δείκτη S&P 500 σε τροχιά ανόδου περίπου 6% για την εβδομάδα και παράλληλα στο μεγαλύτερο διήμερο ράλι του από το Μάρτιο του 2020. Επίσης, τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο Dow Jones έχει παρουσιάσει άνοδο άνω των 1.500 μονάδων. 

Οι αγορές διεθνώς είχαν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα τον Οκτώβριο, παίρνοντας μία βαθιά ανάσα μετά τις απότομες ρευστοποιήσεις του Σεπτεμβρίου αλλά και τις άγριες διακυμάνσεις του τρίτου τριμήνου. Τη Δευτέρα, ο Dow γνώρισε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις 24 Ιουνίου, με άνοδο 765 μονάδες, ενώ ο S&P 500, με κέρδη 2,6%, γνώρισε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις 27 Ιουλίου.  

«Αφού υποχώρησε περισσότερο από 9% το Σεπτέμβριο και διεύρυνε τις απώλειές του στο 25% στο εννεάμηνο, πιστεύουμε ότι ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει υπερβολικά. Επίσης, ένα μέρος από τις πιέσεις ρευστοποιήσεων της προηγούμενης εβδομάδας έχουν να κάνουν με την επανατοποθέτηση των επενδυτών καθώς κλείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους στο τέλος του τριμήνου, μία διαδικασία που έχει τώρα τελειώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Mark Haefele της UBS Global Wealth Management. 

To κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν σε τροχιά αποκλιμάκωσης, στη 10ετία το κόστος δανεισμού υποχώρησε στο 3,62%, πτώση άνω του 4% από τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. 

Την ίδια στιγμή, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκιά της μόνο κατά 25 μονάδες βάσης, πολύ λιγότερο απ΄ό,τι ανέμενε η αγορά, πυροδότησε ελπίδες ότι μπορεί και η  Federal Reserve  να μετριάσει τον ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων. 

Στήριγμα προσέφερε και η ανάκαμψη της μετοχής της Credit Suisse, παρά τις ανησυχίες για την κατάσταση του ισολογισμού της. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα δημοσιοποιήσει μαζί με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε αυτή του Twitter, στην είδηση ότι ο Έλον Μασκ επέστρεψε στην αρχική συμφωνία, θέλοντας να αγοράσει την εταιρεία στην αρχική τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Η μετοχή της εταιρείας social media ενισχύθηκε πάνω από τα 51 δολάρια με άνοδο μεγαλύτερη του 21%. 

Πηγή