Ο κόμβος μας συνεχίζει την προσπάθεια για σφαιρική και έγκυρη ενημέρωση των συναδέλφων.

Αφουγκραζόμενοι την ανησυχία του κλάδου για τις εξελίξεις που αφορούν στο επάγγελμά μας, συνεχίζουμε τις προγραμματισμένες συζητήσεις μέσα από την εκπομπή «Διάλογοι με Πρόσωπα», που επιμελείται και παρουσιάζει ο επιστημονικός συνεργάτης του κόμβου Γιώργος Χριστόπουλος.

Καθώς ένας χρόνος φεύγει…και  ένας άλλος ο καινούργιος, περιμένει και μας χτυπά την πόρτα…είπαμε να του ανοίξουμε στην τελευταία εκπομπή μας για το 2022 και να τον κοιτάξουμε κατάματα, θετικά και καλοσυνάτα.

Γιατί στο κατώφλι του νέου έτους θέτουμε πάλι στόχους για ένα νέο ξεκίνημα, αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που μας πλήγωσαν και μας εγκλώβισαν στις δυσκολίες  της καθημερινότητας….

Εκτίμηση της κατάστασης:

Πολλά ερωτηματικά, δημιουργούν οι κίνδυνοι από τα απειλητικά μέτωπα και τις τρέχουσες καταστάσεις (εξωγενείς αιτίες πληθωρισμού και ακρίβειας,  ενεργειακή κρίση). Τοπίο που διαμορφώθηκε λόγω της παγκόσμιας κρίσης μετά τον covid και τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό επίπεδο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όλα αυτά στενεύουν τα περιθώρια των επιχειρήσεων και επιδρούν καίρια και στη δική μας δουλειά, καθώς δεν αρνείται κανείς τα πράγματα «δεν είναι ειδυλλιακά» με δεδομένο το τοπίο που προαναφέραμε.

Σήμερα στην τελευταία εκπομπή του χρόνου φιλοξενούμε την ΠΟΦΕΕ. Τον Προέδρο του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βασίλη Καμπάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Χριστοφοράκη.

Μέσα από τη συνέντευξη αυτή, θα διαπιστώσετε ότι δόθηκαν απαντήσεις  αναφορικά με τα πλέον «καυτά» ζητήματα του κλάδου και σημαντικά θέματα που είναι γνωστά και εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα που γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν προς την φορολογική διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς, από την ΠΟΦΕΕ και άλλους φορείς του κλάδου και το ΟΕΕ.

Μερικά από τα καίρια ερωτήματα:

Δίνω πρώτα το λόγο σε σένα Πρόεδρε να απευθυνθείς στο δικό μας ακροατήριο. Οι συναδέλφισες και οι συνάδελφοι ιδίως μετά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση, τους ενδιαφέρει μία σύντομη ανασκόπηση του χρόνου που φεύγει και η ατζέντα των στόχων του νέου έτους.
Βασίλης Καμπάνης……….

1ο Ερώτημα: 
Ακόμη μία χρονιά η ΠΟΦΕΕ κόντρα στις δυσκολίες και τα θεσμικά προβλήματα του επαγγέλματος και του κλάδου, καθώς και στο 2022 οι ρυθμοί νομοθέτησης ήταν φρενήρεις και είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας που ενισχύονταν από τη σύγχυση που επικρατούσε. Μια αφορμή μάλιστα είναι ένα σχόλιο στον κόμβο συναδέλφου που μου γράφει:  «Όχι δεν είμαι ενάντια στις αλλαγές, αλλά όταν οι αλλαγές έχουν γίνει καθημερινότητα παύουν να είναι αλλαγές, είναι μία διάχυτη αβεβαιότητα. Η αβεβαιότητα, προσωπικά, με εξουθενώνει, με καταρρακώνει, με ισοπεδώνει… και πιστεύω αυτό ισχύει για τον καθένα μας».

Τι λέμε εδώ αγαπητέ Δημήτρη ως εισαγωγή;

2ο ερώτημα: Πολλοί αντιπρόσωποι στη ΓΣ άσκησαν κριτική ότι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα πολλά από τα «καυτά» ζητήματα του κλάδου που γράφτηκαν και ξαναγράφτηκαν προς την φορολογική διοίκηση και τους αρμόδιους υπουργούς, από την ΠΟΦΕΕ και άλλους φορείς του κλάδου και το ΟΕΕ. Θέλεις να επαναλάβεις για χάρη των συναδέλφων που ασφαλώς δεν γνωρίζουν τα πως και τα γιατί και θα ήθελαν να ακούσουν βασικές και κομβικές απαντήσεις που έδωσες στη ΓΣ;
Δημ. Χριστοφοράκης ……

3ο ερώτημα: Έχουμε ένα οξύμωρο με δύο ασύμβατες όψεις. Από τη μία με την εξέλιξη της οικονομίας και των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της εργασίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών με την βίαιη  έφοδο της ψηφιοποίησης, ο ρόλος του λογιστή παρομοιάστηκε με αυτόν των γιατρών και νοσηλευτών και στα λόγια πήρε τα εύσημα.
Από την άλλη πλευρά είναι «κοινό μυστικό» ότι στην ουσία και στην πράξη ο Λογιστής – Φοροτεχνικός παραμένει θύμα του καθήκοντος και της υπευθυνότητας, περιμένοντας με αγανάκτηση  να δει που θα φθάσει η ευαισθησία των αρμοδίων, προκειμένου να σκύψουν και να δουν ότι όλα τα απανωτά υπομνήματα και ψηφίσματα που γνωρίζουν οι πάντες ότι δεν περιέχουν συντεχνιακές παραχωρήσεις, ούτε προνομιακές παροχές.
Σε αυτό τι λέει ο Γενικός Γραμματέας;

4ο ερώτημα: Θέλω να σε προκαλέσω Δημήτρη και με μία ακόμη αλήθεια. Τα υπομνήματα συνεχώς και διαχρονικά (που πολλά είναι και ομόφωνα ψηφίσματα θα έλεγα συνελεύσεων και ολομελειών)  μιλούν, καταγράφουν  και τεκμηριώνουν τα κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα, ως  αυτονόητες ανάγκες και νόμιμα εχέγγυα και «εργαλεία» για να κάνει ο Λ/Φ καλύτερα  τη δουλειά του, ως «θεματοφύλακας» του δημοσίου συμφέροντος και στυλοβάτης των δημοσίων εσόδων. Αλλά όχι με συνθήκες «σισύφειου μαρτυρίου» και με βλαπτική συνέπεια της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Που θα πάει άλλο από την πλευρά σας ως ΔΣ αυτό το ζήτημα;

5ο ερώτημα: Λέμε και ξαναλέμε ότι το 95% των δηλωτικών υποχρεώσεων φορολογούμενων πολιτών και επιχειρήσεων που εξαρτούν τα φορολογικά έσοδα περνούν μέσα από τα Λογιστικά – Φοροτεχνικά γραφεία.
Ότι ο κλάδος στάθηκε αρωγός εδώ και τρία χρόνια, στην υλοποίηση όλων των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων από την πανδημία που έλαβε η Κυβέρνηση και στη συνέχεια από την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, Συντάχθηκε στο πλευρό και στον αγώνα της πολιτείας για να σταθεί όρθια η οικονομία και η κοινωνία.  Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα στήριξης. Και πανθομολογουμένως έδωσε μάχη  νυχθημερόν μέσα από τις αλλεπάλληλες πλατφόρμες με την πρωτοφανή  πίεση των προθεσμιών. Αφού λοιπόν όλα αυτά δεν προκρίνονται με τον προσήκοντα σεβασμό από την αρμόδια πολιτική ηγεσία και δεν αποτιμώνται στην πράξη με επίλυση έστω και μερικών από την ατζέντα των θεμάτων του κλάδου,  πως σκέφτεται η ΠΟΦΕΕ τη στρατηγική από δω και πέρα και καθώς είμαστε στο κατώφλι του 2023;

Δημ. Χριστοφοράκης …(για την ατζέντα, αναφορά εν συντομία στα ανοιχτά θέματα, μεταξύ των οποιων myDATA – αποκλίσεις,  ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ψηφιακή απογραφική διαδικασία, ασθένεια, διαβουλεύσεις για τις διάφορες  ψηφιακές εφαρμογές και πλατφόρμες, όρια, και λοιπά προτεραιοποιημένα ζητήματα  …..)

6ο ερώτημα: Θα σταθώ και στο ζήτημα της «γεφύρωσης» των σχέσεων της ΠΟΦΕΕ με το ΟΕΕ. Είδαμε την πρόθεση του ΟΕΕ και του προέδρου του (του κου Κόλλια), μετά την πρόσκληση να συζητήσετε, να συμπλεύσει πάνω στην ατζέντα για τα βασικά θεσμικά ζητήματα. Στην πράξη τι έγινε στη συνέχεια και τι περιμένει ο κάθε συνάδελφος να δει χειροπιαστά;

Όλα αυτά στο video που ακολουθεί:

Πηγή