Ενώσεις και Σύλλογοι Λογιστών Πελοποννήσου

Επιστολή

Προς:
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
K. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

Τα τελευταία τρία χρόνια σαν κλάδος έχουμε ακούσει υψηλόβαθμα στελέχη της Πολιτείας να μας κατηγορούν από το ότι δεν στέλνουμε δηλώσεις επειδή κάνουμε διακοπές, μέχρι και ότι πρέπει να απολυθούμε γιατί κάνουμε λάθη σε αιτήσεις επιδοτήσεων.

Στις 30/11/2022 όμως -καταληκτική ημερομηνία απογραφής εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ- όλη αυτή η απαξίωση πήγε σε επόμενο επίπεδο.

Παρόλα που ήταν μαθηματικά βέβαιο, βάση των στοιχείων στα οποία είχε πρόσβαση το Υπουργείο Εργασίας, ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να προλάβει να απογραφεί το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε δοθεί καμία παράταση. Εν τέλει, ώρα 19:20 δίνεται με δελτίο τύπου παράταση 20 ημερών, ενώ παράλληλα υπονοείται μέσα από κάποια ποσοστά υποβολής που δόθηκαν, ότι με ευθύνη πάλι των λογιστών αφέθηκε η απογραφή τελευταία στιγμή, ενώ η προθεσμία του ενός μήνα ήταν υπεραρκετή.

Προφανώς, η αγωνία, η πίεση και το άγχος όλων μας «να σώσουμε ότι μπορούσαμε» ερμηνεύτηκε ως αμέλεια και αναβλητικότητα.

Κε Υπουργέ, με περίσσιο θράσος, επιλέξατε να παραβλέψετε ότι ο όγκος εργασίας, που ως Λογιστές-Φοροτεχνικοί έχουμε επωμιστεί τα τελευταία χρόνια, είναι δυσβάσταχτος και η υπερπροσπάθεια που συνεχώς κάνουμε, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όλος ο λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, για τον οποίο η Πολιτεία υπερηφανεύεται, έχει περάσει και περνάει στο μεγαλύτερό του μέρος, από τα δικά μας γραφεία.

Εμείς τρέχουμε τις εκατοντάδες πλατφόρμες και ηλεκτρονικές αιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί. Εμείς κάνουμε όλο αυτό το μεγαλόπνοο πλάνο πράξη. Απαιτούμε λοιπόν ΣΕΒΑΣΜΟ και ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, όχι στα λόγια, αλλά εμπράκτως. Παρατάσεις την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή παίζοντας με τα νεύρα, την υπομονή και την υγεία μας είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ.

Κύριε Υπουργέ, ως επαγγελματίες πολιτικοί αρέσκεστε να πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα, αλλά αυτή τη φορά, θα μας επιτρέψετε να σας την επιστρέψουμε, κάνοντας σας τις παρακάτω ερωτήσεις.

1) Έχετε ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τις επιχειρήσεις – εργοδότες, μέσω των Επιμελητηρίων, εμπορικών συλλόγων κτλ – όπως έχετε ανακοινώσει με άλλο δελτίο τύπου – για όλες αυτές τις αλλαγές που φέρνει το ψηφιακό ωράριο;

2) Έχετε γνωστοποιήσει στους επιχειρηματίες, ότι εν μέσω όλης αυτής της κρίσης που διανύει η αγορά, τα πρόστιμα για μη υποβολή απογραφής ή οργάνωσης χρόνου εργασίας, κυμαίνονται από 1.800,00€ έως 8.000,00€;

3) Γιατί στις επιχειρήσεις τις Α φάσεις (σούπερ μάρκετ, τράπεζες και επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζομένους – οι οποίες ως επι των πλείστο έχουν και εσωτερικό οργανωμένο λογιστήριο) είχε δοθεί προθεσμία απογραφής 4 μηνών ενώ για όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, αρχικά ο νόμος όριζε 2 μήνες και τροποποιήθηκε με ένα απλό δελτίο τύπου από το Υπουργείο σας, σε μόλις 1 μήνα;

4) Έχετε δώσει επαρκείς και κατανοητές απαντήσεις για όλα τα επιμέρους προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει τεχνικά μέσα από τον νέο τρόπο υποβολής των εντύπων; Π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απογραφή ή μη των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, οι οποίοι δεν είναι ΙΔΑΧ ή ΙΔΟΧκτλ;

5) Πως ακριβώς εννοείται τη φράση που αναφέρετε στο δελτίο τύπου «ένα σύστημα με πολύ μικρότερο γραφειοκρατικό βάρος», όταν π.χ. με το προηγούμενο σύστημα για μία πρόσληψη στέλναμε ένα έντυπο ( Ε3 ), ενώ τώρα στέλνουμε δύο ( Ε3 + οργάνωση χρόνου εργασίας);

Κλείνοντας, προτρέπουμε το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΠΟΦΕΕ, να οργανώσει και να συντονίσει δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας το επόμενο χρονικό διάστημα και καλούμε όλους του συναδέλφους να συμμετέχουν σε αυτές.

1) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΡΚΑΔΙΑΣ
2) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑΥΠΛΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
3) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
4) ΈΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ Ν. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
5) ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Πηγή