Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Επιστροφή Γενικού Δείκτη κοντά στις 980 μονάδες.

Τράπεζες, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Jumbo, Φουρλής ΓΕΚΤΕΡΝΑ άνοιξαν τον δρόμο ανόδου

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε και ακολούθησε και αυτός την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κλείνοντας στο υψηλό ημέρας κοντά στις 980 μονάδες. Το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι αρκετά blue chips πήραν πίσω τις απώλειες της Πέμπτης με τη σημερινή τους άνοδο, οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν ξανά διαμορφώνοντας την ημερήσια τάση ενώ η μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η οποία κατέγραψε άνοδο σχεδόν 12% με πολλά τεμάχια, δείγμα ότι υπάρχει νέα κεφάλαια που κατευθύνονται στην εταιρεία και ότι θα έχουμε και επιχειρηματικές εξελίξεις. Πολύ καλή συνεδρίαση (από την πλευρά των blue chips) πραγματοποίησε και η μετοχή της Μυτιληναίος η οποία ξεπέρασε τα 22 ευρώ πραγματοποιώντας νέο ιστορικό υψηλό.

Η πορεία της συνεδρίασης

Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γεν Δείκτης ξεπέρασε τις 970 μονάδες και κορυφώθηκε η άνοδος λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης όταν έφτασε στα υψηλά ημέρας. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 979,06 μονάδες με άνοδο 1,17%. Η αξία συναλλαγών  διαμορφώθηκε στα 77,09 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 ήταν ανοδικές και οι 38 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,2%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,51%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν οι κατασκευές (3,11%) λόγω Ελλάκτωρ (11,98%) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (2,43%) λόγω Jumbo, το Εμπόριο (1,97%) με άνοδο σε Φουρλή, οι Τράπεζες (1,15%) με άνοδο και στις 4 συστημικές μετοχές.  
Η σημερινή συνεδρίαση αφ’ ενός ανέκοψε τις διορθωτικές τάσεις αφ’ ετέρου συντήρησε τις ελπίδες επιστροφής της αγοράς στις 1.000 μονάδες Γενικού Δείκτη είτε άμεσα είτε μεσοπρόθεσμα.

Διεθνείς αγορές: Ανοδική κίνηση σε Ευρώπη και Αμερική μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις

Ανάκαμψη τιμών και δεικτών καταγράφουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και μαζί τους το ελληνικό χρηματιστήριο. Στην Αμερική, μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις που έσβησαν τα κέρδη της εβδομάδας, καταγράφονται μεικτές τάσεις με τον Dow Jones να υποχωρεί οριακά (-0,17%) λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ενώ ο S&P 500 αυξάνονταν  κατά 0,57% και ο Nasdaq κατά 1%. Στην Ευρώπη οι περισσότεροι δείκτες επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά. Ο γερμανικός DAX είχε άνοδο 0,55%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,65% (στις 17.00 ώρα Ελλάδος), ο ιταλικός MIB αυξανόταν κατά 0,71% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,56%.

Πηγή