Συμφωνία για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, σχεδιάζοντας από την μία εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αναζητώντας από την άλλη εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Δεδομένου ότι η ΕΕ εισήγαγε πέρυσι περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, θα χρειαστεί να αξιοποιήσει πολλαπλές πηγές, καθώς και να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να καλύψει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται σχετικά έγγραφα, η συμφωνία για το φυσικό αέριο του Ισραήλ προβλέπει ότι το καύσιμο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε εργοστάσια επεξεργασίας της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην ΕΕ.

Η συμφωνία με την ΕΕ θα άνοιγε μια νέα αγορά για το Ισραήλ, όπου οι εγχώριες τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που μπορεί να χρεώσει στην Ευρώπη.

Η αποστολή προμηθειών στην Ευρώπη θα περιλαμβάνει τα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου στο Έντκου και στη Νταμιέτα. Η χρήση τους θεωρείται ως μια πιο βιώσιμη επιλογή για την πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τους νέους αγωγούς, οι οποίοι θα ήταν δαπανηροί και θα χρειαστούν χρόνια για να κατασκευαστούν.

Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ είχε δηλώσει ότι θα εξεταστεί οποιοδήποτε αίτημα για προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ, αλλά είχε διευκρινίσει ότι είναι απίθανο η χώρα να μπορέσει να στείλει «τεράστιες ποσότητες» δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας χωρητικότητάς της είναι δεσμευμένο στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και την εγχώρια αγορά. Μια σημαντική αύξηση των προμηθειών θα απαιτούσε την ανάπτυξη νέων μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ως μέρος ενός πιθανού μνημονίου κατανόησης, η ΕΕ, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα εντείνουν επίσης τη συνεργασία σε έργα καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.  

naftemporiki.gr

Πηγή