Με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και συγκεκριμένα με το άρθρο 29 μετατίθεται από την 1η-1-2021, η δυνατότητα συμμόρφωσης των εκδοτών με την υποχρέωση σύνταξης των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο (άρθρο 4 παρ. 10 του ν. 3556/2007), στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αιτιολογική :

Η ρύθμιση αναφορικά με τον ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο (ESEF) θα ελαφρύνει τις εισηγμένες εταιρείες από το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19. Το μέτρο κρίνεται σημαντικό, ιδιαίτερα για τις μικρότερες εταιρείες, καθώς οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έγκαιρη προσαρμογή των συστημάτων τους στις συνθήκες της πανδημίας και κρίνεται σκόπιμο να τους επιτραπεί να επικεντρωθούν στην ανάκαμψή τους.

Με αυτή τη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα στους εισηγμένους σε ρυθμιζόμενες αγορές εκδότες να αναβάλουν τη συμμόρφωσή τους με την υποχρέωση σύνταξης ετήσιων οικονομικών εκθέσεων σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο (ESEF – European Single Electronic Format) κατά ένα έτος, δηλαδή για τα οικονομικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουάριου 2021 αντί την 1η Ιανουάριου 2020.

Οι αξιολογούμενες ρυθμίσεις αφορούν στους εισηγμένους σε ρυθμιζόμενες αγορές εκδότες και τους επενδυτές τους. Έμμεσα αφορούν σε όλους τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με τις εν λόγω εταιρείες.

Προτεινόμενη διάταξη :

Άρθρο 29
  
Μετάθεση χρόνου υποβολής ετήσιων οικονομικών εκθέσεων – Τροποποίηση του ν. 3556/2007
  
Στην παρ. 10 του άρθρου 4 του ν. 3556/2007 (Α’91) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 10 διαμορφώνεται ως εξής:
  
«10. Από την 1η Ιανουάριου 2020, οι ετήσιες οικονομικές εκθέσεις συντάσσονται σε ενιαίο ηλεκτρονικό μορφότυπο για την υποβολή εκθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών – ΕΑΚΑΑ) που ιδρύθηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1095/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα έχει προβεί σε ανάλυση κόστους και οφέλους. Στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, δίνεται στους εκδότες η δυνατότητα συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση από την 1η Ιανουάριου 2021.».

Πηγή