Ενωτική Κίνηση Επαγγελματιών

Λογιστών-Φοροτεχνικών Αττικής
Γιατί η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΦΕΕΑ φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Ζούμε την κορύφωση μιας ιδιαίτερα απαιτητικής και πιεστικής περιόδου για τον κλάδο μας, που έχει συσσωρεύσει δυσβάσταχτες υποχρεώσεις προς τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση σε εμάς.

Μέσα από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, εξαιτίας κι εξ αφορμής της Πανδημίας, αποκαλύφθηκε η ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης των προβλημάτων των επιχειρήσεων και επιβαρύνθηκε σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό το έργο των Λογιστών και Φοροτεχνικών.

Στις παραπάνω δυσλειτουργίες προστέθηκαν, με απόλυτο και επιτακτικό τρόπο, νέες υποχρεώσεις που διόγκωσαν ακόμη περισσότερο τις υποχρεώσεις μας, τόσο απέναντι στο κράτος όσο και κυρίως απέναντι στους πελάτες μας που είναι βασικά οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Η οριζόντια εφαρμογή των mydata, η γνωστοποίηση Ισολογισμών στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι δηλώσεις των εργοδοτών, οι πολυσύνθετες λειτουργίες των Συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ & ΕΦΚΑ, είναι μερικές από τις νέες δεσμεύσεις που οφείλουμε να εξυπηρετήσουμε για λογαριασμό όχι μόνο των πελατών μας που είναι οι επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα να εξυπηρετήσουμε τον ίδιο τον Κρατικό Μηχανισμό, και πάντα κάτω από το βάρος της απειλής εξοντωτικών προστίμων.

Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια, το συνδικαλιστικά μας όργανα, ΕΦΕΕΑ και ΠΟΦΕΕ, με ευκολία αποδέχονται κάθε παράλογη, απερίσκεπτη και πρόχειρη απόφαση της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου. Κατά τη διάρκεια των αναστολών οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν πήρανε αναστολή, μόνο οι πληρωμές αναστέλλονταν. Που σημαίνει ότι, οι λογιστές έπρεπε να υποβάλουν τα πάντα κανονικά σε όλη τη διάρκεια της Πανδημίας, με ηθική, προσωπική και οικονομική επιβάρυνση. Παρ όλα αυτά οι πλειοψηφούντες εκπρόσωποι του Δ.Σ. μας, χασκογελούσαν! Και όχι μονάχα αυτό, αλλά ανέχονταν και τους χλευασμούς κατά των λογιστών για καλοκαιρινές διακοπές, από τους φίλους τους, μέλη των υπουργικών συμβουλίων. Αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως είναι πλήρως κομματικοποιημένοι. Όπως επίσης, πάντα μας απέκρυπταν τις πραγματικές απαντήσεις και τη βούληση των αρμοδίων στα θέματα που υποτίθεται έθεταν. Και πλέον πιστεύουμε ότι επρόκειτο για ενδοκομματικές, φιλικές επισκέψεις, με σκοπό μάλλον την αλληλοεξυπηρέτηση. Γιατί θέτω προβλήματα σημαίνει διεκδικώ τη λύση τους και κρίνομαι εκ του αποτελέσματος.

Η πλειοψηφία λοιπόν της απερχόμενης διοίκησης της ΕΦΕΕΑ, που μακράν απέχει από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, αν και μεθόδευσε τη διαδικτυακή διεξαγωγή της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και των εκλογών, που έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2021, βρέθηκε τελικά αντιμέτωπη με τις επιλογές της και προχώρησε σε παράτυπες και αντισυμβατικές συμπεριφορές.

Προχώρησε ουσιαστικά σε ακύρωση όλων των διαδικασιών, διεκδικώντας για τον εαυτό της έως και την de facto παράταση της θητείας μέχρι τη λήξη της Πανδημίας, όπως αναγγέλθηκε δια στόματος του Προέδρου της !!!

Βλέποντας τη διόγκωση της αντίδρασης των συναδέλφων στη διοικητική της αναποτελεσματικότητα – ανικανότητα, προτίμησε να συνεχίσει τη ντροπιαστική για τον κλάδο συμπεριφορά της, στηρίζοντας μονομερώς της κομματικές της επιλογές , διατηρώντας παράτυπα τα ηνία της Ένωσης.

Εμείς δηλώνουμε ότι:

1. Δεν αναγνωρίζουμε την παρούσα Διοίκηση, η θητεία της οποίας έληξε με την έναρξη της Συνέλευσης της Ένωσης στις 6 του Νοέμβρη.

2. Επιδιώκουμε και θα αγωνιστούμε γι’ αυτό, με όποιον τρόπο κρίνεται πιο αποτελεσματικός, για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διακοπείσας Συνέλευσης, καθώς και τη διεξαγωγή των εκλογών με τον τρόπο που θα αποφασίσει το σώμα των συναδέλφων.

3. Είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο που η Κυβέρνηση προσπαθεί να επιβαρύνει το έργο των συναδέλφων. Αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επιχειρήσεις και στους φορολογούμενους.

4. Πάγια επιδίωξή μας είναι η διαμόρφωση ομόφωνων αποφάσεων στη βάση συναινετικών Διοικήσεων.

5. Καταδικάζουμε κάθε μορφής φαινόμενα παραγοντισμού και εργαλειοποίησης της Ένωσης σε όφελος προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων.

6. Διεκδικούμε τη δίκαιη, ισότιμη και δημοκρατική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, χωρίς μεροληψία ημετέρων και ισχυρών.

7. Αναγνωρίζουμε την τεράστια προσπάθεια των συναδέλφων στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε. Παλεύουμε για την ελάφρυνση των επιτακτικών και κάθε κατασταλτικών κυβερνητικών μέτρων, κατά των εργαζομένων ελευθέρων επαγγελματιών του κλάδου.

8. Ζητάμε να εναρμονιστεί το καταστατικό της Ένωσης και ιδιαίτερα της ΠΟΦΕΕ με τις διατάξεις του 1712/87 όπως ισχύουν, με σκοπό τη συμμετοχή του δευτεροβάθμιου οργάνου μας στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2022.

Να γίνει η ΠΟΦΕΕ ένα δυναμικό συνδικαλιστικό όργανο. Να πάψει να είναι επιστημονική παράταξη για τις ανάγκες στήριξης της Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

9. Αγωνιζόμαστε για τη συσπείρωση:

• Όλων των Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών της Αττικής σε μια Ένωση (ΕΦΕΕΑ),

• Όλων των Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών της χώρας σε μια Ομοσπονδία (ΠΟΦΕΕ),

• Όλων των Ελεύθερων Επαγγελματιών της χώρας σε μια Συνομοσπονδία (ΓΣΕΒΕΕ).

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες

Παλεύουμε για μια δυναμική συνδικαλιστική παρέμβαση στον κλάδο μας, σε όφελος όλων των συναδέλφων.

Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω σε αυτήν την προσπάθεια!

Σας καλούμε να στηρίξετε τις προτάσεις μας, και στην προοπτική μιας γνήσιας, αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής παράταξης.

ΕΚΕΛΦΑ, 27/11/2021

Πηγή