Η αύξηση των χρεών των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και οι μετασεισμοί από την πανδημία του νέου κορωνοΪού έχουν αυξήσει τους κινδύνους χρηματοοικονομικής αστάθειας στην περιοχή, δήλωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πτώσης των ποσοστών μολύνσεων από τον κορωνοϊό και της επιτάχυνσης των εμβολιασμών κατά του Covid-19. Ωστόσο, η περιοχή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες, ανέφερε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία επισκόπηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι επιχειρηματικές και οικονομικές συνθήκες θα ανακάμψουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

«Υπάρχει, ωστόσο, μια πραγματικότητα ότι η πανδημία θα αφήσει μια κληρονομιά υψηλότερου χρέους και ασθενέστερων ισολογισμών, οι οποίες – εάν δεν αντιμετωπιστούν – θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομες διορθώσεις της αγοράς και χρηματοπιστωτική πίεση ή να οδηγήσουν σε παρατεταμένη περίοδο αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης», συνέχισε.

Το συνολικό χρέος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης έχει αυξηθεί από 86% του ΑΕΠ  το 2019 σε 100% πέρυσι, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι αυτό μετριάζεται από τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία μείωσαν το κόστος στήριξης αυτού του χρέους.

Τα επίπεδα του δημόσιου χρέους θα παραμείνουν αυξημένα το επόμενο έτος, όταν περισσότερες από τις μισές από τις 19 χώρες της ευρωζώνης θα εξακολουθούν να έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ.

«Τα ευάλωτα σημεία του ανεξόφλητου αποθέματος χρέους εμφανίζονται υψηλότερα από ό, τι μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση κρατικού χρέους της ζώνης του ευρώ», δήλωσε η ΕΚΤ, «παρόλο που οι κίνδυνοι εξυπηρέτησης και ανατροπής του χρέους φαίνονται πιο καλοήθεις, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι ευνοϊκές συνθήκες κρατικής χρηματοδότησης τόσο από την πλευρά της τιμολόγησης όσο και της διάρκειας».

Η άνοδος των επιπέδων εταιρικού χρέους σημειώθηκε περισσότερο στις εταιρείες με υψηλότερη μόχλευση, ανέφερε η ΕΚΤ. Οι εταιρείες που βρίσκονται στο 90ο εκατοστημόριο έχουν αυξήσει τους δείκτες χρέους προς ίδια κεφάλαια από 220% προτού η πανδημία χτυπήσει και οδηγήσει σε πάνω από 270% στο τέλος του περασμένου έτους.

Οι εγγυήσεις δημόσιου δανείου και η σιωπηρή κάλυψη μεγάλων εταιρειών, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τα επίπεδα του εθνικού χρέους, ανέφερε η ΕΚΤ, προειδοποιώντας για «δεσμό κυρίαρχων τραπεζών-εταιρειών».

Ανέφερε ότι οι εγγυήσεις δανείων του δημόσιου τομέα ήταν δυνητικά περίπου 14% του ΑΕΠ, αλλά η απορρόφηση αυτών των εγγυήσεων αξίζει το 4% της παραγωγής.

naftemporiki.gr

Πηγή