Τα νέα του ΕΣΠΑ

Ενσωμάτωση των εμβληματικών προτεραιοτήτων και πιλοτικών έργων της EUSAIR στα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα και τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg)

18/5/2021

Η διαδικασία ενσωμάτωσης των εμβληματικών στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής – Ιονίου αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης γνωριμίας των διακρατικών και διασυνοριακών προγραμμάτων συνεργασίας της ΕΕ με την EUSAIR, που έλαβε χώρα στις 15 Απριλίου 2021, με πρωτοβουλία του επικεφαλής εταίρου (Σλοβενία) του στρατηγικού έργου EUSAIR Facility Point που υποστηρίζει τις δραστηριότητες και εργασίες της στρατηγικής.

Έπειτα από παράθεση των κοινών στοιχείων, στόχων, προκλήσεων και ευκαιριών, των 9 χωρών-μελών της στρατηγικής, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των εμβληματικών προτεραιοτήτων της στρατηγικής για τη μακροπεριφέρεια της Αδριατικής – Ιονίου, στην περιγραφή της πορείας της διαδικασίας ενσωμάτωσης μέχρι σήμερα και στην κοινή επιλογή των απαραίτητων επόμενων βημάτων για τη σύνδεση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ με τις μακροπεριφερειακές διαδικασίες.

Το συμβούλιο της ΕΕ στη συνάντηση του τον Δεκέμβριο του 2020, απεύθυνε έκκληση προς όλες τις χώρες-περιοχές της στρατηγικής να δημιουργήσουν δίκτυα (διαχειριστικών) αρχών όλων των σχετικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της στρατηγικής και την ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων της στο σχεδιασμό των εν λόγω προγραμμάτων. Επίσης, κάλεσε τις Διαχειριστικές Αρχές να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτά τα δίκτυα, προκειμένου να διασφαλιστεί η συντονισμένη εφαρμογή των μακροπεριφερειακών προτεραιοτήτων και έργων. Οι επιλεγμένες εμβληματικές προτεραιότητες παρέχουν την απαραίτητη καθοδήγηση για συνεργασία στην περιοχή και δείχνουν τους τρόπους, με τους οποίους τα προγράμματα της ΕΕ μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων της EUSAIR, με πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο. Επιπλέον, οι εμβληματικές προτεραιότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υπόβαθρο για μια περισσότερο συστηματική ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των διαφορετικών προγραμμάτων στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου. 

Λαμβάνοντας υπόψη πως ο συντονισμός και η συμπληρωματικότητα μεταξύ των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά την περίοδο 2021-2027, όπου πέραν των προκλήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα, ενώ ταυτόχρονα  οι συμμετέχουσες χώρες καλούνται να υλοποιήσουν έργα με λιγότερους πόρους. Έτσι, η προώθηση της συνεργασίας, μέσω ενός δικτύου διαχειριστικών αρχών αποτελεί σωτήριο μέσο ανταλλαγής πληροφορίας και γνώσης για την προσαρμογή στη νέα περίοδο.

Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης στις 15 Απριλίου 2021, η Ελλάδα οργάνωσε μια εθνική συνάντηση των διαχειριστικών αρχών και των επιτελικών δομών των επιχειρησιακών προγραμμάτων με τις εθνικές δομές διακυβέρνησης της στρατηγικής και τους εκπροσώπους της EUSAIR, με στόχο την περαιτέρω εξειδίκευση της συζήτησης στα πρακτικά θέματα της διαδικασίας ενσωμάτωσης. Η συζήτηση, που έλαβε χώρα διαδικτυακά στις 22 Απριλίου 2021, αποτέλεσε συνέχεια της εθνικής συνάντησης γνωριμίας της EUSAIR με τις εθνικές διαχειριστικές και επιτελικές δομές, που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2020.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι εθνικοί εκπρόσωποι και συντονιστές των πυλώνων της EUSAIR, οι οποίοι παρουσίασαν τις εμβληματικές προτεραιότητες των πυλώνων και τις σχετικές προτάσεις πιλοτικών έργων, που έχουν επιλεγεί για περαιτέρω ανάπτυξη και συνάδουν με τις προτεραιότητες του κάθε πυλώνα. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι προτεραιότητες των υπουργείων και οι κατάλληλες μέθοδοι οργάνωσης και συντονισμού για τη σύνδεση των προγραμμάτων με τους στόχους της στρατηγικής και την ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων αυτών στα προγραμματικά κείμενα της νέας περιόδου. Τέλος, ορίστηκαν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας σε εθνικό επίπεδο, τα οποία εμπεριέχουν περεταίρω ειδικές συναντήσεις, ξεχωριστά για κάθε ένα πυλώνα της EUSAIR, μεταξύ των διαχειριστικών αρχών, των επιτελικών δομών και των εκπροσώπων των πυλώνων της στρατηγικής, με στόχο την εξασφάλιση της ένταξης των εμβληματικών προτεραιοτήτων στα προγράμματα 2021-2027.

Είδος

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 25/5/2021

Πηγή