Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Εδώ και πολλά χρόνια είναι προφανές πως οι ιθύνοντες του υπ. Οικονομικών δε σέβονται την επαγγελματική μας υπόσταση, ούτε φυσικά την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και σε καθημερινή βάση. Από κοντά, και ειδικά στην εποχή του covid-19, ακολουθεί και το υπ. Εργασίας που έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό χάος, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες λογιστές-φοροτεχνικούς.

Φέτος, εν μέσω των τραγικών συνεπειών της πανδημίας, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο (έφυγαν απ΄τη ζωή χιλιάδες συνάνθρωποί μας), όσο και σε οικονομικό επίπεδο, με πλήθος αλλαγών που επηρεάζουν τη φορολογική μας δήλωση, η ηγεσία του υπ. Οικονομικών αποφάσισε πως πρέπει να έχουμε το ίδιο χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Λες και δεν πέρασε ο covid από εδώ.

Εκτός όμως αυτού, βλέπουμε πως ακόμη και το ισχνό χρονικό περιθώριο με τη θεσπισθείσα προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως 27.8.2021, ουσιαστικά δεν ισχύει για χιλιάδες επιχειρήσεις, αφού χθες, διαβάσαμε στη σχετική Κ.Υ.Α. για την επιδότηση δαπανών πως, ως μία εκ των προϋποθέσεων έχει τεθεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης έτους 2020 έως 17.6.2021. Πραγματικά είναι απορίας άξιο πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, πως μπόρεσαν δηλαδή οι συντάκτες της Κ.Υ.Α. να αποφασίσουν ουσιαστικά τη σύντμηση της με βάση νόμο προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Πέραν αυτών όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημοσιευθεί η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου Ν (σ.σ. δηλώσεις νομικών προσώπων), οι οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου αυτού, ούτε φυσικά έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. για  την υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων. Συνεπώς, πώς θα προλάβουν τα νομικά πρόσωπα να υποβάλουν τη σχετική αίτηση όταν δεν μπορούν να υποβάλλουν καν τη φορολογική τους δήλωση; Ιλαροτραγικές καταστάσεις…

Επεκτείνοντας όμως τη σκέψη μου, ακόμη και οι ατομικές επιχειρήσεις που μπορούν κατά μία έννοια να υποβάλουν τη δήλωσή τους (σ.σ. άνοιξε η εφαρμογή των δηλώσεων), πώς είναι δυνατόν να υποχρεούνται ουσιαστικά να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 17.6.2021 για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό, αντί της ισχύουσας αυτή τη στιγμή προθεσμίας της 27ης Αυγούστου 2021;

Οι επιχειρηματίες ήδη άρχισαν τις οχλήσεις προς εμάς τους λογιστές γιατί θέλουν να πάρουν γρήγορα τα χρήματα που τυχόν δικαιούνται και πρέπει εμείς να τους εξηγήσουμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο για να καταλάβουν, χωρίς πάντα να γίνεται με επιτυχία όλο αυτό. Το αποτέλεσμα είναι οι τριγμοί στις σχέσεις μας με τους επιχειρηματίες γιατί απλά εμείς λέμε το αυτονόητο κι αυτοί απλά ακούν σε μέσα ενημέρωσης πως μπορούν να πάρουν γρήγορα τα χρήματά τους. Και κάπου εκεί θα ακούσουμε πως φταίει ο λογιστής που δεν έλαβε η επιχείρηση την όποια επιδότηση (το έχουμε ξαναδεί το έργο). 

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να πάψει. Οφείλει το υπ. Οικονομικών να τροποποιήσει τη σχετική Κ.Υ.Α. ώστε να συμβαδίζει με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (σ.σ. όποια κι αν είναι αυτή στο μέλλον) και επιπροσθέτως, οφείλει άμεσα να δώσει χρονικό περιθώριο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τουλάχιστον έως 30.9.2021. Επίσης, πρέπει να σταματήσει αυτό το νοσηρό φαινόμενο της υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της μετέπειτα δημοσίευσης της απόφασης με τις προϋποθέσεις, το ύψος και τη μεθοδολογία προσδιορισμού της ενίσχυσης, κ.λπ.

Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, λόγω του πλήθους των αλλαγών εξαιτίας του covid-19 δε θα είναι απλή υπόθεση, διότι απαιτεί έλεγχο πολλών και διαφορετικών δεδομένων και παραμέτρων πριν την τελική υποβολή τους κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν άμεσα οι αρμόδιοι και να πράξουν τα δέοντα.

Πηγή