Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου (λήξης 15 Ιουνίου 2033) θα προχωρήσει αύριο το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με mandate που έστειλε στις 4 συστημικές τράπεζες και στους υπόλοιπους ξένους πρωτογενείς διαπραγματευτές πριν από λίγο ο ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο που αξιολογείται Ba3 στη Moody’s, BB στην S&P ζήτησε από την Barclays, την Bank of America Securities, την Commerzbank, την Goldman Sachs Europe, την J P Morgan και την Societe General να λειτουργήσουν ως κοινοπρακτικοί διαχειριστές έκδοσης για το νέο 10ετές ομόλογο που θα εκδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αντληθούν κεφάλαια άνω των 2 δισ. Ευρώ. Ο λόγος που βγαίνει το ελληνικό δημόσιο (ΟΔΔΗΧ) στην έκδοση νέου ομολόγου είναι γιατί θέλει αφενός να αξιοποιήσει τη αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα στην παρούσα συγκυρία (όπως είχε γράψει η imerisia.gr) και αφετέρου γιατί μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου θα έχει αυξημένες ανάγκες ρευστότητας τις οποίες θέλει να καλύψει. Ουσιαστικά, το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στις εκλογές με ένα σημαντικό ‘μαξιλάρι’ που θα βοηθήσει αφενός να χρηματοδοτήσει νέες ανάγκες που θα προκύψουν και αφετέρου να λειτουργήσει αμυντικά στην περίπτωση που θα δημιουργηθούν διεθνών οικονομικά προβλήματα λόγω της διαφαινόμενης μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης.

Άντληση τουλάχιστον 7 δισ. Ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2023

Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2023 διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ στόχος είναι η άντληση 7 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τις αγορές και σε περίπτωση έκδοσης πράσινου ομολόγου το ποσό θα αυξηθεί στα 8 δις. ευρώ. Η στρατηγική χρηματοδότησης για το 2023 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, συνοδευόμενη από τη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, την προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και τη διατήρηση ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος.

Πηγή