ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42- 46 ΑΘΗΝΑ,Τ.Κ.10434, ΤΗΛ.: 2108224111- 2108834483
http://[email protected]

 Αθήνα  2/9/2022
Αρ.πρωτ.2104

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν  στη σημερινή διαμαρτυρία. Κατανοούμε,  λόγω της  προθεσμίας που δόθηκε εως σήμερα στις 15:00 το μεσημέρι από το Υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των νομικών προσώπων, την δικαιολογημένη  απουσία των συνάδελφων που δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν στη σημερινή διαμαρτυρία.

Πρέπει όμως όλοι οι συνάδελφοι οι συνάδελφοι λογιστές  φοροτεχνικοί που είναι μέλη μας στην ένωση μας να συμμετέχουν σε κάθε κάλεσμα που  θα βγαίνει από το ΔΣ της ένωσης μας  για να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα σοβαρά αιτήματα μας προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής  εμείς και η οικογένεια μας.

Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας για να μπορούμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε όλοι μαζί την επίλυση όλων των αιτημάτων μας.

Σήμερα συνάδελφοι για πρώτη φορά ο κ. Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μας δέχτηκε σε συνομιλία με εκπροσώπους του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ  και τέθηκαν τα παρακάτω αιτήματα :

Πρώτο Θέμα :Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως 30/09/2022. Δυστυχώς μας προέβαλε τα δικά του επιχειρήματα και μας εξήγησε ότι το υπουργείο έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να δοθεί άλλη παράταση καθώς δεν έλαβε υπόψη του τα εξής γεγονότα που του καταθέσαμε σε υπόμνημα :

•    Η πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας έντυπου άνοιξε στις 22/05/2022.
•    Η ανάπτυξη των βεβαιώσεων ΕΦΚΑ  έγινε τέλος Απριλίου στη πλατφόρμα
•    Η απόφαση για το λογιστικό χειρισμό των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής εκδόθηκε τον Ιούλιο.
•    Το σύστημα taxis net  υπολειτουργούσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια υποβολής των δηλώσεων με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας γεγονός που παραδέχτηκε και η ίδια η ΑΑΔΕ με σχετικό δελτίο τύπου.
•    Δεκάδες νέες υποχρεώσεις και πλατφόρμες τέθηκαν σε λειτουργία τους τελευταίους μήνες.

Δεύτερο θέμα:  Η μη επιβολή προστίμων στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε3 και έντυπο Ν μετά τη λήξη υποβολής αρχικών δηλώσεων, με αφορμή  των διαφορών αποκλίσεων mydata που θα προκύψουν.
Για το θέμα αυτό, μας διαβεβαίωσε ότι  θα οριστεί συνάντηση με τον κ Διοικητή  της ΑΑΔΕ κ . Γεώργιο  Πιτσιλή και του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ, ευελπιστώντας ότι θα επιλυθεί άμεσα πριν η Διοίκηση ξεκινήσει να βάζει πρόστιμα .

Τρίτο θέμα : Την έγκαιρη ενημέρωση του κλάδου μας όσον αφορά τη φορολογική νομοθεσία, αποφάσεις, εγκύκλιους και έντυπα φορολογικών δηλώσεων έως 30/01 κάθε έτους εκ μέρους του υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο προετοιμασίας εκπαίδευσης και ενημέρωσης με σεμινάρια των λογιστών φοροτεχνικών πριν την έναρξη των φορολογικών δηλώσεων έως 01/03.

Τέταρτο Θέμα: Οι αρμόδιοι  φορείς να έχουν υποβάλλει όλες τις βεβαιώσεις έως 01/03

Πέμπτο Θέμα: Να τίθεται από 01/03 σε πλήρη λειτουργιά η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων  φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων , των έντυπων  Ε1,Ε2, Ε3,Ν έτσι ώστε να είναι εφικτή η προθεσμία λήξης υποβολής στις 30/06.

Έκτο Θέμα: Επέκταση του Ν.4764/2020 ως γεγονότα ανωτέρας βίας την άδεια λόγω ασθένειας, θανάτου του λογιστή και την άδεια εγκυμοσύνης – λοχείας για τις λογίστριες με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες τους.

Έβδομο θέμα: Καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως περίοδος άδειας του κλάδους με μετάθεση των δηλωτικών υποχρεώσεων.
Ανταποκρίθηκε θετικά και μας διαβεβαίωσε ότι θα διευθετηθούν μετά την ΔΕΘ.

Μετά από πολύωρη συζήτηση ο κ. Υπουργός  Χρηστός  Σταϊκούρας μας  ζήτησε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση μαζί του μετά την ΔΕΘ με το προεδρείο του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ και με το προεδρείο του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ για την επίλυση των παραπάνω αιτημάτων μας.
Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ εδώ και 3 μήνες από την ημέρα της εκλογής του έχει δεσμευτεί να είναι δίπλα σε κάθε συνάδελφο  μέλος της ένωσης μας που έχει πρόβλημα και θα συνεχίζει να είναι σε εγρήγορση για να επιλύσει τα χρόνια αιτήματα μας που μας ταλαιπωρούν όλα αυτά τα χρόνια στη κοινωνική μας ζωή και στην σωστή οργάνωση διοίκησης των γραφείων μας .

Σήμερα το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ ενωτικά και με σύμπνοια καταφέραμε να ανοίξει άλλη μια πόρτα διαλόγου με το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης .

Συνάδελφοι όταν υπάρχει αγωνιστική ενότητα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις για τον κλάδο μας.
                                             

Με εκτίμηση
το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ
Πρόεδρος                 ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Αντιπρόεδρος          ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Γεν. Γραμματέας     ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ  
Ταμίας                    ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
Τα Μέλη
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ      
ΝΤΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ    
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πηγή