Την ελπίδα να μην συμμαχήσει η Κίνα με τη Ρωσία εξέφρασε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, η οποία συνέπεσε με την επίσκεψη – έκπληξη του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο. Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε πως εάν το Πεκίνο στηρίξει ενεργά τη Μόσχα, θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της επισήμανσης του Άντονι Μπλίνκεν, ότι η Κίνα θα μπορούσε να προμηθεύσει τους Ρώσους με όπλα. 

Το Πεκίνο διεμήνυσε ότι δεν δέχεται υποδείξεις από τις ΗΠΑ, αν και επεσήμανε ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αποστολής όπλων στη Ρωσία. 

«Για εμάς είναι σημαντικό η Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσική Ομοσπονδία σ’ αυτό τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Στην πραγματικότητα θα ήθελα η Κίνα να είναι με τη δική μας πλευρά. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό».

Μπάιντεν: Ο «βίαιος και άδικος πόλεμος» στην Ουκρανία απέχει πολύ από το να κερδηθεί

«Όμως θεωρώ πως είναι ευκαιρία για την Κίνα να κάνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση αυτού που συμβαίνει εδώ», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Επειδή, αν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα υπάρξει ένας παγκόσμιος πόλεμος και πιστεύω πως η Κίνα το γνωρίζει».

Σχετικά με τη Μολδαβία, ο Ζελένσκι είπε στην Die Welt πως η Ουκρανία διαβίβασε στην πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου πληροφορίες που δείχνουν πως η Ρωσία σχεδιάζει πραξικόπημα στη Μολδαβία.

«Η Μάγια Σάντου ουδέποτε μου ζήτησε βοήθεια, όμως με ευχαρίστησε για την πληροφορία. Γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή μας. Η Ουκρανία θα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

Μπορεί η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Μολδαβία είναι πολύ τεταμένες και κατηγόρησε τους ηγέτες της Μολδαβίας ότι ακολουθούν μια αντιρωσική ατζέντα, μία εβδομάδα αφού το Κισινάου ανακοίνωσε πως απέτρεψε ρωσική απόπειρα πραξικοπήματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή