H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις».

Χθες, Ο Βλ. Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ανέφερε ότι Μόσχα και  Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Από τις 3 Απριλίου ξεκινάμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Και την 1η Ιουλίου ολοκληρώνουμε την κατασκευή μιας ειδικής εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι τα όπλα θα αναπτυχθούν χωρίς να παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο λόγος για ένα τέτοιο βήμα ήταν η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει αυτό που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή