Οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, καθώς η αγορά εργασίας έχει πλέον ανακτήσει και τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην πανδημία και συνέχισε να αψηφά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό, τα αυξανόμενα επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 3,6% σε 3,5%, φθάνοντας σε χαμηλό 50 ετών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 9,1% τον Ιούνιο, κρατώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε τροχιά επιθετικής αύξησης των επιτοκίων. Οι υψηλότερες τιμές και το κόστος δανεισμού οδήγησαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε επιβράδυνση των δαπανών και ενέτειναν τους φόβους για ύφεση.

Η επιτυχημένη έκθεση της Παρασκευής αυξάνει τις πιθανότητες ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης για μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκτός από τα ισχυρά κέρδη μισθοδοσίας, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 15 σεντς στα 32,27 δολάρια, ωθώντας το ετήσιο κέρδος από 5,1% σε 5,2% και απειλώντας να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, σε μια σπείρα μισθών-τιμών.

naftemporiki.gr

Πηγή