Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν έβαλε στο στόχαστρο την τακτική της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού την Κυριακή, λέγοντας ότι ανησυχεί ότι η κεντρική τράπεζα θα οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

«Ξέρετε τι είναι χειρότερο από τις υψηλές τιμές και μια ισχυρή οικονομία;» διερωτήθηκε μιλώντας στο CNBC. «Είναι οι υψηλές τιμές, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Ανησυχώ πολύ ότι η Fed πρόκειται να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση».

Η Γουόρεν, που θεωρείται από τις «προοδευτικές» των Δημοκρατικών, επανέλαβε την κριτική της για τις πολιτικές σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να περιορίσει τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις.

«Συνθήκες όπως το γεγονός ότι ο Covid εξακολουθεί να κλείνει τμήματα της οικονομίας σε όλο τον κόσμο, ότι εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ότι έχουμε ακόμα τον πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη που αυξάνει το κόστος της ενέργειας, δεν τα αντιμετωπίζουν καθόλου οι πολιτικές του Πάουελ», είπε η Γουόρεν.

Ο Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία στο Τζάκσον Χόουλ, στο Ουαϊόμινγκ, την Παρασκευή, σηματοδότησε ότι η Fed θα συνεχίσει την επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων και θα τα διατηρήσει υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα, για να προσπαθήσει να μειώσει τη ζήτηση και να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Προειδοποίησε για επιβράδυνση της ανάπτυξης και για «κάποιο πόνο» που θα προκληθεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να φτάσουν στο σημείο μείωσης των τιμών.

Η Γουόρεν είπε ότι τα σχόλιά του δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας θα χαθούν και οι μικρές επιχειρήσεις θα πληγούν.

naftemporiki.gr

Πηγή