Η Federal Reserve είναι απίθανο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το 72% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Εθνικής Ένωσης Οικονομικών Μελετών των ΗΠΑ (ΝΑΒΕ) εκτιμούν ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους — εάν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, αναφέρει το CNN.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις δήλωσαν ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Fed μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% χωρίς να προκαλέσει ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις το 13% των οικονομολόγων δήλωσε ότι είναι βέβαιο ή πολύ σίγουρο ότι η Fed μπορεί να πετύχει αυτό το κατόρθωμα.

 Η εξαμηνιαία έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 1ης και 9ης Αυγούστου, περιλάμβανε απαντήσεις από 198 μέλη του NABE.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός χωρίς να πυροδοτηθεί ύφεση. Ωστόσο, ακόμη και ο ίδιος παραδέχεται ότι οι πιέσεις είναι ένονες, ενών η Fed έχει ήδη αναγκαστεί να καταφύγει σε δραστικές αυξήσεις επιτοκίων. 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (76%) δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον στόχο μείωσης του ελλείμματος 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων  που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

 Υπήρξε επίσης αξιοσημείωτη υποστήριξη για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% (το 69% των οικονομολόγων ήταν υπέρ), τις επιδοτήσεις υγειονομικής περίθαλψης και τη μεταρρύθμιση των τιμών των φαρμάκων (68% υπέρ) και τις επιδοτήσεις, επιστροφές και επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή (63% υπέρ ).

naftemporiki.gr

Πηγή