Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας που στοχεύει στον εμβολιασμό των κατοίκων των ελληνικών νησιών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Με τίτλο «Η Ελλάδα βιάζεται να εμβολιάσει τους νησιώτες κατά του Covid-19 για να σώσει την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο», η WSJ σχολιάζει την κίνηση της χώρας μας ως μια προσπάθεια για να σώσει τον ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής οικονομίας, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Στην Ελλάδα, όπου οι ηλικιωμένοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, τα νησιά αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα, αναφέρει το δημοσίευμα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πλέον πρόσβαση στα εμβόλια έχουν όλοι οι ενήλικες.

Από το Σάββατο 29 Μαΐου είναι ανοιχτή η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή, Pfizer, Moderna,  AstraZeneca  και  Johnson & Johnson. Από το Σάββατο το βράδυ άνοιξε και η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά του Covid-19 και για τους άνω των 18  με το  μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, με το οποίο εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που κατοικούν σε νησιά.

Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει μια δεύτερη καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, συνεχίζει η WSH τονίζοντας πως σε «κανονικές» συνθήκες, προ-πανδημίας, περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας εξαρτάται από τον τουρισμό.

Το 2020, η Ελλάδα φιλοξένησε μόλις επτά εκατ. τουρίστες, από 33 εκατ. το 2019. Το σοκ της πανδημίας καθήλωσε την Ελλάδα σε μια μακρά, αργή ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση από την κρίση χρέους της χώρας πριν από μια δεκαετία, υπογραμμίζει η WSJ.

Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορά της στους τουρίστες στις 15 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εργάστηκαν για να προετοιμάσουν τη χώρα και να δελεάσουν τους παραθεριστές του κόσμου.

Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο μολύνσεων του Covid-19 στην Ελλάδα έχει οδηγήσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην κάνουν διακοπές στην Ελλάδα προς το παρόν, διευκρινίζει παραθέτοντας στοιχεία σχετικά με τους εμβολιασμούς στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη WSJ, μέχρι τις 29 Μαΐου η Ελλάδα είχε χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου στα 3,6 εκατ. από τα 10,4 εκατ. του πληθυσμού της, και εμβολίασε πλήρως 2 εκατ.

Η χαλάρωση της χώρας μετά από ένα μεγάλο σε διάρκεια lockdown το χειμώνα έχει επιβραδυνθεί από τις νέες μολύνσεις που συχνά υπερβαίνουν τις 2.000 την ημέρα, τονίζει επίσης η WSJ η οποία ερμηνεύει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προβλέπει τον εμβολιασμό των περίπου 700.000 ενήλικων κατοίκων των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ως μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει τον εξωτερικό κόσμο ότι το ταξίδι στην Ελλάδα είναι ασφαλές.

naftemporiki.gr

Πηγή