Το γαλλικό εμπορικό έλλειμμα κατέγραψε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, φθάνοντας τα 13,1 δισ. ευρώ τον Μάιο, έναντι 12,4 δισ. τον Απρίλιο, που ήταν ήδη το χειρότερο όλων των εποχών στη Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Σε 12μηνη βάση, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε σωρευτικά στα 113,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βασικό ρόλο στη διεύρυνση του ελλείμματος έπαιξε το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, που σκαρφάλωσε σε νέα ύψη, καθώς η χώρα εξακολουθεί να έχει μεγάλη ανάγκη από πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου αυξάνονται σταθερά τους τελευταίους μήνες, ωθούμενη από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. 

Η Γαλλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα η τιμή στην αντλία στη Γαλλία, τόσο για τη βενζίνη όσο και για το πετρέλαιο, να ξεπερνά τα δύο ευρώ το λίτρο. Το κόστος αυτό βαραίνει πολύ την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να το μετριάσει, επιβάλλοντας έκπτωση 18 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου. Το μέτρο αυτό θα παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους  για να αντικατασταθεί σταδιακά από ένα επίδομα καυσίμων, «πιο γενναιόδωρο για όλους όσοι υποχρεούνται να μεταβούν με το όχημά τους για να πάνε στη δουλειά τους» , όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μέρ.  

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που πληρώνει τις συνέπειες της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Τον Ιούνιο, η Γερμανία κατέγραψε  για πρώτη φορά εμπορικό έλλειμμα εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε  επίσης ,φθάνοντας τον περασμένο μήνα στα 3,66 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr

Πηγή