Στην καρδιά της μεγαλύτερης δικαστικής διαμάχης για διαζύγιο στο Λονδίνο βρίσκεται βρίσκεται η… Luna, ένα πολυτελές γιοτ 115 μέτρων, με εννέα καταστρώματα το οποίο έχει βρίσκεται σε μια προβλήτα σε μια μαρίνα στο Ντουμπάι.

Το Luna είναι το μεγαλύτερο και ακριβότερο μεμονωμένο περιουσιακό στοιχείο που κατέχουν οι εταιρείες που συνδέονται με τον μεγιστάνα πετρελαίου και φυσικού αερίου Φαρχάντ Αχμέντοφ, οι οποίες αγόρασαν το πλοίο από δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Το γιοτ αποτελεί επίσης στόχο για την Τατιάνα Ακμέντοβα, πρώην σύζυγο του Φαρχάντ Αχμέντοφ για 21 χρόνια.

Αξίζει περίπου 353 εκατ. δολάρια και η κατάσχεση του ελέγχου του σκάφους θα ικανοποιήσεις τις αξιώσεις της σε ένα πολύκροτο διαζύγιο ύψους 450 εκατ. λιρών.

Αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο. Με τις συνομιλίες διευθέτησης με τον πρώην σύζυγό της να μην βγάζουν πουθενά, η Ακμέντοβα πήγε να πολεμήσει τη μάχη της σε πολλές δικαστικές δικαιοδοδίες, από το Ντουμπάι και το Λιχτενστάιν μέχρι τα Νησιά Μάρσαλ.

Αυτό που δείχνει το κυνήγι χρημάτων είναι ότι μια απόφαση από δικαστήριο του Λονδίνου μπορεί να μην αξίζει όταν το χαρτί στο οποίο γράφεται όταν αντιμάχεται κάποιον που μπορεί να μετακινήσει περιουσιακά στοιχεία σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και είναι αποφασισμένος να μην υπακούσει τη διαταγή.

Ο Φαρχάντ είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η πρώην σύζυγός του δεν μπορεί να πάρει τα χέρια της την περιουσία του. Η υπόθεση ρίχνει φως στο πώς οι πλούσιοι του κόσμου μπορούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία κάνοντας αρμπιτράζ, παίζοντας τη δικαιοδοσία εναντίον του άλλου, δημιουργώντας αδιαφανή εμπιστοσύνη και μεταβίβαση ιδιοκτησίας.

Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση από το Λονδίνο τον περασμένο μήνα – αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του 27χρονου γιου του ζευγαριού τον οποίο η Τατιάνα κατηγορεί ότι ο πατέρας του μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία, ο Φαρχάντ είπε ότι η υπόθεση «δείχνει ασέβεια προς το δικαστήριο και δεν αλλάζει τίποτα».

Ο γιος ήταν πιο συμφιλιωμένος, με τον εκπρόσωπό του να λέει ότι ποτέ δεν προσπάθησε να διαλέξει πλευρά μεταξύ των δύο γονέων του.

«Κάψτε αυτά τα χρήματα»

Το ζευγάρι  συναντήθηκε το 1989, παντρεύτηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και μετακόμισε στο Λονδίνο, από τότε που η Τατιάνα ζει με τα δύο παιδιά τους. Ο γάμος έληξε επίσημα στα τέλη του 2014.

Δύο χρόνια αργότερα, η βρετανική δικαιοσύνη επιδίκασε στην Τατιάνα Αχμέντοβα το 41% της περιουσίας του πρώην συζύγου της. Ο Φαρχάντ χαρακτήρισε την εντολή διαζυγίου 2016 παράνομη και μετακόμισε στη Ρωσία. «Θα κάψω αυτά τα χρήματα αντί να της τα δώσω», έγραφε σε ένα μήνυμα στο WhatsApp στον γιο του τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Ο γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν Φαρχάντ κέρδισε μεγάλο μέρος των χρημάτων του από την πώληση του μεριδίου του σε έναν Ρώσο παραγωγό φυσικού αερίου το Νοέμβριο του 2012 για 1,4 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε να κάνει πληρωμές διαζυγίου, αφήνοντας την Τατιάνα να ξεκινάει νομικές υποθέσεις σε τουλάχιστον εννέα διαφορετικές τοποθεσίες.

Από την πρώτη απόφαση, ο Φαρχάντ επέμεινε ότι η σύζυγός του ενεργεί με κακή πίστη και ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ιδρυτή της Burford Capital.  Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ταμείο είναι ο βασικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων και τρέχει για λογαριασμό της «μια εξαιρετικά δαπανηρή χαμένη υπόθεση στα δικαστήρια του κόσμου» , κάτι που η Burford απέρριψε. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση.

Νωρίτερα φέτος, το πρώην ζευγάρι συζήτησε μια διευθέτηση, με τον Φαρχάντ να υπόσχεται να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια στην Τατιάνα και 15 εκατ. δολάρια στην Burford, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Οι συνομιλίες δεν απέδωσαν καρπούς, αφήνοντας την Τατιάνα να συνεχίζει το κυνήγι της.

Μέχρι στιγμής έχει έρθει στον έλεγχό της ένα ελικόπτερο στο νησί του Μαν, αξίας περίπου 6 εκατ. λιρών και πλησιάζει στην απόκτηση ενός ιδιωτικού αεροπλάνου. Το κυνήγι της έχει αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδιο, με στοιχεία που αλλάζουν συχνά την ιδιοκτησία και μετακινούνται σε διάφορες δικαιοδοσίες.

Το Luna

Ενώ η δίκη ήταν σε εξέλιξη, μεγάλο μέρος του πλούτου της οικογένειας μετακινήθηκε από το όνομα του Φαρχάντ σε άτομο στο Λιχτενστάιν. Έργα τέχνης αξίας περίπου 140 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των έργων ζωγραφικής των Άντι Γουόρχολ και Μαρκ Ρόθκο, τοποθετήθηκαν σε ένα γιγαντιαίο θησαυροφυλάκιο που ονομάζεται «Treasure House» μέσα στη μικροσκοπική πόλη.

Ωστόσο, το Luna με το πλήρωμα των 50 μελών του παραμένει αγκυροβολημένο στο Ντουμπάι για περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης του ζευγαριού.

Από καιρό σε καιρό, πατέρας και γιος χρησιμοποιούν το πλοίο, το οποίο είναι ανάμεσα από τα ελάχιστα πολυτελή «explorer yachts» του κόσμου με χαλύβδινο περίβλημα που έχουν σχεδιαστεί για να διαπερνά τον πάγο.

Ο τίτλος του Luna άλλαξε τέσσερις φορές, μερικές φορές σε μια νύχτα, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Τατιάνα. Οι ερυενητές της ισχυρίζονται ότι βρήκαν επίσης μια ύποπτη τραπεζική μεταφορά το 2018, όταν η πλευρά της Τατιάνα «χτυπούσε» την εμπιστοσύνη του Λιχτενστάιν που κατέχει το σκάφος ζητώντας πάγωμα έκτακτης ανάγκης.

Μια πληρωμή 65.000 δολαρίων πραγματοποιήθηκε σε ναυτιλιακή εταιρεία του Ντουμπάι από τον προσωπικό λογαριασμό της Φαρχάντ. Τα χρήματα προορίζονταν για ένα μεγάλο ρυμουλκό και για μια στιγμή, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Τατιάνα, φαινόταν ότι ο δισεκατομμυριούχος θα το έτρεχε. Η πληρωμή ήταν απλώς να ρυμουλκήσει το Luna σε αποβάθρα για επισκευές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φαρχάντ.

Η Τατιάνα προσπάθησε να πάρει άλλα δικαστήρια για να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις του Λονδίνου. Τα τοπικά δικαστήρια του Ντουμπάι απέρριψαν την απόφασή του για τις διαφορές του ζευγαριού, αφού ο Φαρχάντ ισχυρίστηκε ότι ήταν ασυμβίβαστη με τον νόμο της σαρία. «Είναι ουσιαστικά αδύνατο» να επιβληθούν αγγλικές αποφάσεις στο Λιχτενστάιν, ένας δικαστής του Λονδίνου παραπονέθηκε.

Αλλά για την Τατιάνα, η πιο ισχυρή αναγνώριση δικαστηρίου από όλα μπορεί να προήλθε από μια μικρή αλυσίδα νησιών, χιλιάδες μίλια μακριά στον Ειρηνικό.

Ένα πλοίο δεσμεύεται από το νόμο της σημαίας που φέρει και το Luna φέρει τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Νωρίτερα φέτος, ένα τοπικό δικαστήριο συμμορφώθηκε με την Τατιάνα σε μια απόφαση που θα της επέτρεπε να κηρυχθεί ο νέος ιδιοκτήτης του σκάφους.

Το δικαστήριο ανέφερε «ένα πρότυπο συμπεριφοράς» από τον Φαρχάντ καθώς έδωσε απόφαση υπέρ της πρώην συζύγου του. Οι ενέργειες που έλαβαν οι δισεκατομμυριούχοι και η  εμπιστοσύνη του Λιχτενστάιν είχαν ως σκοπό να «παρεμποδίσουν, να καθυστερήσουν και να αποφύγουν ικανοποιητικές κρίσεις στα Αγγλικά», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του Φαρχάντ απέρριψε την απόφαση, λέγοντας «δεν υπάρχει αξιόπιστη ναυτική ή νομική γνώμη που να πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε αναγκαστική αλλαγή ιδιοκτησίας».

naftemporiki.gr

Πηγή