Την ανάγκη μιας συνολικής πολιτικής για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, ώστε τα φθηνά φάρμακα  να μείνουν στο σύστημα και να μην υποκατασταθούν με ακριβότερα, αλλά και να περιοριστούν δραστικά οι εισαγωγές, τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» και στον Μιχάλη Ψύλο.

«Παράγουμε για τον Ελληνα  και καλύπτουμε τον Ελληνα ασφαλισμένο», τονίζει ο κ. Τρύφων. Σημειώνει μάλιστα με έμφαση  ότι «τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε δει τα φθηνά φάρμακα να φεύγουν από το σύστημα, να μπαίνουν ακριβότερα και τελικά ο ασθενής να επιβαρύνεται, αλλά να αυξάνεται πολύ και η δημόσια δαπάνη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να είναι στο επίπεδο του 2012 και να έχουν αυξηθεί 35% οι συνταγές και 55% η μέση αξία των συνταγών. Με την ίδια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη!».

Αναφορικά με τις ελλείψεις, ο πρόεδρος της ΠΕΦ  τονίζει ότι «αν δεν υπήρχε η ελληνική παραγωγή θα είχαμε πενταπλάσιες ελλείψεις»… «Εχουμε σοβαρά θέματα και πίεση σε ορισμένα σιρόπια αντιπυρετικά, αντιβίωσης και γενικά σε όλα τα παιδικά σιρόπια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 ενεργά φάρμακα, 9.000 κωδικοί. Τα φάρμακα που δημιουργούν σήμερα μια άμεση πίεση είναι λιγότερα από 10-15 σε αυτή την κατηγορία …Συνολικά, το πρόβλημα είναι σε 50-80 κωδικούς, όχι παραπάνω, που μπορούν να αντικατασταθούν από φάρμακα που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν έχουν έλλειψη. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μέρος της λύσης του προβλήματος αυτού …Γιατί δεν είναι δυνατόν να πάει η Ελλάδα σε τιμές Γερμανίας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε  Πρόεδρε ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στη Ναυτεμπορική. Πολύς κόσμος ανησυχεί σοβαρά πλέον για τις ελλείψεις εκατοντάδων φαρμάκων σε μια περίοδο έξαρσης των κρυολογημάτων και των αναπνευστικών ιώσεων. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα του ΕΟΦ , 232 φαρμακευτικά σκευάσματα είναι σε έλλειψη. Τις και τι  πταίει  κατά τη γνώμη σας;

Ευχαριστώ την «Ναυτεμπορική» για την επικοινωνία. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε το θέμα στις σωστές του διαστάσεις. Διότι αυτό το θέμα θα το έχουμε μπροστά μας για πάρα πολύ καιρό, οπότε πρέπει να δούμε που οφείλεται αυτή η εποχική έξαρση των ελλείψεων.

Κατ` αρχάς είναι δύο οι κατηγορίες που αυτή τη στιγμή δημιουργούν μία πίεση και ένα πρόβλημα: Η μία περίπτωση είναι όταν χρειάζεται κανείς να πάρει παρακεταμόλη σε όλες τις μορφές και τα παράγωγα, όπου υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα έλλειψης πρώτων υλών ή διαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε σοβαρά θέματα και πίεση σε ορισμένα σιρόπια αντιπυρετικά , αντιβίωσης και γενικά σε όλα τα παιδικά σιρόπια. Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 ενεργά φάρμακα, 9.000 κωδικοί .Τα φάρμακα που δημιουργούν σήμερα μια άμεση πίεση είναι λιγότερα από 10-15 σε αυτή την κατηγορία. Θέλω να ελπίζω ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια μερική αποκατάσταση και με πρώτη ύλη που θα έλθει και φάρμακα που θα παράξουν οι εταιρείες, ή θα τα φέρουν από το εξωτερικό, ή θα τα βρει ο ΕΦΕΤ και θα τα εισάγει. Θέλω λοιπόν να ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί, παρότι είναι ένα πρόβλημα που δυστυχώς έχει ενταθεί λόγω της εποχικότητας.

Κύριε Πρόεδρε υποστηρίζουν πάντως ότι το πρόβλημα έχει ενταθεί και από το γεγονός ότι γίνονται παράλληλες, μαζικές εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες όπου οι τιμές είναι πιο ακριβές.

Αυτό είναι το δεύτερο κομμάτι του προβλήματος, που συνδέεται με φάρμακα τα οποία είναι υπό καθεστώς προστασίας ,τα οποία τα εισάγουν οι εταιρείες σε κάποιες ποσότητες και εξάγονται κυρίως από φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό.

Οι εξαγωγές σε φάρμακα που είναι ελλειπτικά , δεν αφορούν εξαγωγές της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.  Αφορούν κάποια φάρμακα που εξάγονται με τον όρο «παράλληλο εμπόριο» ή «ενδοκοινοτικό εμπόριο» , με εξαγωγές από μια χώρα που έχει χαμηλές τιμές , όπως η Ελλάδα, σε μια χώρα με υψηλότερες τιμές, όπως η Γερμανία, η Βρετανία ή η Γαλλία. Είναι ένα πρόβλημα χρόνιο, που θα το έχουμε συνέχεια μπροστά μας στην Ελλάδα. Θέλω να πω όμως το εξής: Το πρόβλημα είναι σε 50-80 κωδικούς , όχι παραπάνω, οι πιο πολύ από αυτούς τους κωδικούς μπορούν να αντικατασταθούν από φάρμακα που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν έχουν έλλειψη, που έχουν παρόμοια δραστική ουσία. Και γενόσημα και φάρμακα που είναι εντός πατέντου ,αλλά με άλλη ένδειξη . Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι μέρος της λύσης του προβλήματος αυτού που πάντα θα υπάρχει. Γιατί δεν είναι δυνατόν να πάει η Ελλάδα σε τιμές Γερμανίας.

Το κομμάτι με τις παράλληλες εξαγωγές αφορά φάρμακα που λόγω της υψηλότερης τιμής στο εξωτερικό, επαναεξάγονται κυρίως από τις φαρμακαποθήκες. Σε αυτά τα φάρμακα δυστυχώς και οι μητρικές εταιρείες δίνουν μικρότερες ποσότητες στην Ελλάδα απ` ό,τι θα έπρεπε λόγω της παγκόσμιας έλλειψης. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές σε ελλειπτικά φάρμακα

Πρέπει να πούμε βέβαια και το εξής:  Το υπουργείο Υγείας εδώ και ενάμισι μήνα έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σε φάρμακα που έχουν έλλειψη. Αρα, βραχυπρόθεσμα , το κομμάτι αυτό έχει αντιμετωπιστεί.

Το δεύτερο κομμάτι αντιμετωπίζεται με όμοια φάρμακα ίδιας ένδειξης  εγχώριας παραγωγής.

Εδώ κατά τη γνώμη μας , όπου υπάρχει έλλειψη, άμεσα στην Idica να αναρτάται και να ενημερώνονται από τον ΕΟΦ, ότι υπάρχει αντίστοιχο φάρμακο που δεν έχει έλλειψη, είτε με την ίδια δραστικλή ουσία, είτε με την ίδια ένδειξη. Όταν κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για την υπέρταση, αυτό είναι ψευδές. Η υπέρταση έχει 15 φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αν δεν υπήρχε η ελληνική παραγωγή θα είχαμε πενταπλάσιες ελλείψεις. Αντιβιοτικά για τους ενήλικες , αντιυπερτασικά φάρμακα, για διαβήτη , φάρμακα για το στομάχι, αντικαταθλιπτικά , όλα  αυτά τα καλύπτει η εγχώρια παραγωγή. Και σε αυτά δεν έχουμε ελλείψεις.

Ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης μίλησε για «εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας». Μήπως αυτό σημαίνει τελικά, άμεση μετακύλιση του αυξημένου κόστους των πιο φθηνών φαρμάκων στον καταναλωτή;

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε τιμές Γερμανίας . Δεύτερον, και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα, η ελληνική παραγωγή καλύπτει τη χώρα με πολύ φθηνά φάρμακα και κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης δεν έχουμε ζητήσει καμία αύξηση. Καλύπτουμε μάλιστα και φάρμακα που δεν έρχονται στην Ελλάδα λόγω της χαμηλής τιμής. Αυτό το κενό το καλύπτει η εγχώρια παραγωγή. Το αφήνω στην κρίση του καθενός ,που ξέρει στοιχειωδώς πώς διαμορφώνεται το κόστος παραγωγής. Οταν καλύπτουμε ένα αντιβιοτικό που έχει έλλειψη και εισπράττουμε 2,3 ευρώ για 12 χάπια ,ας πάει κάποιος σε ένα καφέ να δει  τι θα πάρει με 2,3 ευρώ. Όταν ένα 1,3 ευρώ είναι οι επιστροφές που δίνουμε Rebate και Clawback και ένα ευρώ είναι η πρώτη ύλη. Και με το υπόλοιπο …μηδέν  να καλύψουμε κόστος κουτιού, παραγωγής, εργαζομένων , αποσβέσεις. Αν λοιπόν στα φθηνά φάρμακα  δεν υπάρξει μια συνολική πολιτική για να μένουν στο σύστημα, θα υποκατασταθούν με ακριβότερα και τότε θα δει ο ασθενής ότι υπάρχει αυξημένη συμμετοχή. Αυτή τη στιγμή δεν ζητάμε κάτι συγκεκριμένο, ζητάμε στα φθηνά φάρμακα –βάση του κόστους τους- να δει τι θα κάνει η πολιτεία για να τα κρατήσει στο σύστημα. Να μειώσει το Clawback.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στο επίπεδο του 2012

Χρειάζεστε ενίσχυση  από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Δεν ζητάω καμία ενίσχυση, αλλά η πολιτεία αν θέλει να δίνει φάρμακα για τα οποία η φαρμακοβιομηχανία εισπράττει 2,3 και 2,5 ευρώ και να παραμείνουν στο σύστημα, ώστε οι ασθενείς, αλλά και το κράτος να έχουν φθηνότερες τιμές, θα  πρέπει να εφαρμόσει μια συνολική πολιτική.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε δει τα φθηνά φάρμακα να φεύγουν από το σύστημα , να μπαίνουν ακριβότερα και τελικά ο ασθενής να επιβαρύνεται, αλλά αυξάνεται πολύ και η δημόσια δαπάνη. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να είναι στο επίπεδο του 2012 και να έχουν αυξηθεί 35% οι συνταγές και 55% η μέση αξία των συνταγών. Με την ίδια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη!

Κύριε Τρύφων, οι πιο αισιόδοξοι, στο υπουργείο Υγείας, θεωρούν ότι το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί σε ένα μήνα αλλά παράγοντες της αγοράς φαρμάκου θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 μήνες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση  σε ορισμένα φάρμακα

Ως προς τα αντιπυρετικά σιρόπια που λείπουν, με δραστική παρακεταμόλη, αυτό νομίζω ότι έχει σχέση με την έξαρση των ιώσεων. Ως προς το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, όπως σας είπα, υπάρχει μία απαγόρευση τώρα. Αν αρθεί η απαγόρευση, πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που να λέει ότι στο 80% των περιπτώσεων μπορεί να καλυφθεί η έλλειψη.

Το σημαντικότερο είναι –και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω- είναι ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας.  Είναι πανευρωπαϊκά προβλήματα. Εχει φύγει η παραγωγή από την Ευρώπη και πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων. Στην Ελλάδα, με το τριετές πρόγραμμα κινήτρων που εφαρμόστηκε από το 2019 και μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και τώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε την πολύ μεγάλη ευκαιρία με τις νέες επενδύσεις που κάνουμε να διασφαλίσουμε τον Ελληνα ασθενή ότι θα έχει επάρκεια σε μια μεγάλη σειρά φαρμάκων .Αυτό είναι το Α και το Ω: Πρέπει σε περιόδους κρίσης, όπως το είδαμε με την πανδημία, την ενέργεια και τώρα, η Ελλάδα  όσο μπορεί να μην εξαρτάται από εισαγωγές.Αυτό θα το καλύψουμε εμείς με τις νέες επενδύσεις και με το γεγονός ότι εμείς έχουμε μία συνείδηση, οι μονάδες μας είναι στην Ελλάδα , οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας είναι στην Ελλάδα. Παράγουμε για τον Ελληνα  και καλύπτουμε τον Ελληνα ασφαλισμενο.

Πηγή