Το οικονομικό κλίμα στην Ιταλία επιδεινώθηκε αυτόν τον μήνα όπως και σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι αισιοδοξίας ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

Η ζήτηση για τις κατασκευές αυξήθηκε σημαντικά στις αρχές του καλοκαιριού, υποστηριζόμενη από την αύξηση των επενδύσεων που χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστικές ανέφεραν ότι τα βιβλία παραγγελιών τους είναι τόσο γεμάτα που η παραγωγή είναι εγγυημένη μετά το τέλος του έτους.

Οι προσδοκίες για την απασχόληση στις υπηρεσίες παραμένουν χαμηλότερες από τη Γερμανία και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο, από την άλλη αυξάνονται. Την ίδια ώρα οι λιανέμποροι είναι σημαντικά πιο αισιόδοξοι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για τις μελλοντικές τους επιχειρήσεις.

Τα στοθιχεία αυτά, μαζί με τις πρόσφατες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δείχνουν ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ιταλία φέτος από ό,τι στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αποτελούν απόδειξη των προσπαθειών του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να ενισχύσει την οικονομία, σχολιάζει το Bloomberg. Στις προσπάθειες αυτές προστίθεταιη ανάκαμψη στα ταξίδια και τον τουρισμό. 

Παρά τα αισιόδοξα σημάδια, η πολιτική διαμάχη που οδήγησε στην παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη. Οι αποκλίσεις από ένα επώδυνα συμφωνημένο μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό σχέδιο μπορούν γρήγορα να σταματήσουν τη ροή χρημάτων από τις Βρυξέλλες και να τροφοδοτήσουν ανησυχίες για μια νέα ευρωπαϊκή κρίση χρέους, μια κρίση που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επιλυθεί από την προηγούμενη φορά αφού το χρέος ανέβηκε πάνω από 2,7 τρισ. ευρώ, ή περισσότερο από το 150% της οικονομίας.

naftemporiki.gr

Πηγή