Σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο βρίσκεται η χώρα, με την οικονομία να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής… μονομαχίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες, τόσο θα εντείνεται η σύγκρουση, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι η αντιπαράθεση να γίνεται με επιχειρήματα και όχι για λόγους εντυπωσιασμού.

Μέσα σε αυτό το προεκλογικό σκηνικό ελλοχεύει ο κίνδυνος τα κόμματα να εστιάσουν αποκλειστικά και μόνο στην προσέλκυση των αναποφάσιστων, δίνοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με στόχο την αύξηση των ποσοστών τους. Μια τακτική, άλλωστε, που στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί ουκ ολίγες φορές από τα κομματικά επιτελεία.

Ωστόσο, μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό, λόγω των αβεβαιοτήτων στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στο ενεργειακό πεδίο, καλό είναι να υπάρχει… αυτοσυγκράτηση στις υποσχέσεις και να δοθεί βαρύτητα σε στοχευμένα μέτρα. Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν, άλλωστε, πως η ακρίβεια είναι το βασικό θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά και στο… τερέν αυτό καλούνται τα κόμματα να παίξουν «μπάλα».

Μια πρόγευση της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στον δρόμο προς τις κάλπες θα δοθεί στην πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι τα κόμματα να μην αναλωθούν σε μια άγονη αντιπαράθεση για το παρελθόν και σε ένα blame game, αλλά να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα.

Οι επόμενες κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο, το θέμα των τιμών, η πορεία των μισθών και των συντάξεων είναι μερικά μόνο από τα θέματα αιχμής που απασχολούν τους πολίτες. Μαγικές λύσεις σίγουρα δεν υπάρχουν, ωστόσο στον δρόμο προς τις κάλπες πρέπει να ακουστούν συγκροτημένες προτάσεις. Έστω κι αν κάποιες από αυτές μπορεί να είναι λιγότερο… δημοφιλείς.

Από την έντυπη έκδοση

Πηγή