Τα σενάρια των τελευταίων ημερών που βλέπουν κάλπες μέσα στον χειμώνα επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι οσμίζεται εκλογές.

«Το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές και δικαιολογημένα θα έλεγα καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023» είπε ο πρωθυπουργός χθες κατά την περιοδεία του στην Καλλιθέα. Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα έδωσε το τηλεοπτικό παρών στην ψυχαγωγική εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Καλύτερα δε γίνεται» στο πλαίσιο μιας εμφάνισης σαν και εκείνες που συνηθίζονται μετά την προκήρυξη των εκλογών με στόχο την προσέγγιση ευρύτερων στρωμάτων του κοινού.

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός έχει πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του αλλά και τις περιοδείες του στην πρωτεύουσα και την επαρχία δίνοντας την αίσθηση ότι προετοιμάζεται και για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Παράλληλα σε συνεντεύξεις του έχει επισημάνει ότι δεν μπορούν να θεωρούνται πρόωρες οι εκλογές που θα γίνουν εντός του 2023 δείχνοντας ότι η περίοδος του χειμώνα αποτελεί μια πολύ πιθανή επιλογή για προσφυγή στις κάλπες.

Η απόφαση για διενέργεια εκλογών περίπου έξι μήνες πριν από τη συμπλήρωση τετραετίας φαίνεται ότι υπαγορεύεται και από τα δημοσκοπικά ευρήματα της τελευταίας εβδομάδας που έδειξαν ότι η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε από 0,5% έως 1% τον προηγούμενο μήνα. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ελπίζει να εκμεταλλευτεί τη σημερινή διαφορά που σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κυμαίνεται ανάμεσα σε 5% (Prorata) και 10% (Metron Analysis) ελπίζοντας σε μια άνετη νίκη στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αντίθετα σε περίπτωση που προκηρύξει τις εκλογές για την άνοιξη ή το καλοκαίρι εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με λιγότερο ευνοϊκό πολιτικό τοπίο ως αποτέλεσμα της κρίσης ακρίβειας και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν η κύρια συζήτηση στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία δεν αφορά τόσο το αν θα γίνουν οι εκλογές τον χειμώνα αλλά ποια Κυριακή θα κληθούν οι πολίτες να ψηφίσουν πριν από την πρώτη ημέρα της άνοιξης (20 Μαρτίου). Ένα σενάριο, που δεν είναι πάντως το επικρατέστερο, θέλει τον πρωθυπουργό να διαλύει την Βουλή μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου και να προκηρύσσει εκλογές για το μέσο ή το τέλος του Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια εκλογικού αιφνιδιασμού της αντιπολίτευσης.

Αρκετά πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο οι εκλογές να προσδιοριστούν για τις πρώτες Κυριακές του Φεβρουαρίου καθώς σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει προλάβει να προχωρήσει στις παραδοσιακές εισοδηματικές ενισχύσεις που δίνονται πριν από τις κάλπες. Λίγες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει και η επιλογή των πρώτων ημερών του Μαρτίου καθώς σε μια τέτοια περίπτωση οι επαναληπτικές εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα γίνουν στα μέσα Απριλίου με κίνδυνο να κρύβουν εκπλήξεις λόγω αλλαγής στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

Πηγή