Ένας πρώην υπάλληλος του Twitter κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία χρηστών για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας, και καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση.

Ειδικότερα, ο Άχμαντ Αμπουάμο ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις της εταιρείας Twitter με δημοσιογράφους και διασημότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Θεωρείται ότι έδρασε υπέρ ενός σχεδίου μεταβίβασης στοιχείων για χρήστες στις μυστικές υπηρεσίες του σουνιτικού βασιλείου που πιθανόν τους εξέθεσαν σε διωγμούς, και κρίθηκε ένοχος από σώμα ενόρκων τον Αύγουστο, έπειτα από δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας τιμωρεί αυστηρά την αντικυβερνητική έκφραση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter.

Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πιστεύει ότι άλλος ένας πρώην υπάλληλος του Twitter που κατηγορείται για πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών και ένας άνδρας που κατηγορείται ότι βοήθησε τη σαουδαραβική κυβέρνηση με το σχέδιο κατέφυγαν στη Σαουδική Αραβία για να αποφύγουν τις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με μαρτυρία ενός πράκτορα του FBI που παρουσιάστηκε στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, ένας πράκτορας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να προσεγγίζει τον Αμπουάμο το 2014 αγοράζοντάς του δώρα και καταθέτοντας χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του ξαδέρφου του. Στη συνέχεια, ο Αμπουάμο άρχισε να δίνει κρυφά πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών που εκφράζονταν επικριτικά για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και να μοιράζονται τις διευθύνσεις email και τους αριθμούς τηλεφώνου τους με τον κυβερνητικό πράκτορα.

Μάλιστα, φαίνεται ότι ακόμη και μετά την αποχώρηση του Αμπουάμο από το Twitter τον Μάιο του 2015, συνέχισε να βοηθά την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επικοινωνώντας με πρώην συναδέλφους του, ενθαρρύνοντάς τους να επαληθεύσουν συγκεκριμένους λογαριασμούς της Σαουδικής Αραβίας ή να αφαιρέσουν δημοσιεύσεις που ο Σαουδάραβας πράκτορας τόνισε ότι παραβιάζουν τους όρους υπηρεσίας του ιστότοπου, δήλωσε ο πράκτορας του FBI.

naftemporiki.gr

Πηγή