Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να έδειξε σημάδια βελτίωσης στο τέλος του χρόνου, ωστόσο, η πρόοδος που σημείωσε κινδυνεύει να εκτροχιαστεί.

Αιτία αποτελεί και πάλι η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και τα lockdown που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης παράλληλα με τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι εμβολιασμοί κατά του ιού.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο με τη σταθερή δύναμη της βιομηχανικής παραγωγής  να αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό την πτώση του κλάδου των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IHS Markit.

Η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 3,5 χρόνια.

Αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, συγκεντρώθηκαν μέχρι τα μέσα του μήνα, σημειώνει το Bloomberg προσθέτοντας ότι από τότε και μέχρι σήμερα οι προοπτικές έχουν πάρει δυσοίωνη πορεία καθώς αυστηροποιούνται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν αυστηρά lockodown την ώρα που τα σχέδια της Γαλλίας να ανοίξουν ξανά εστιατόρια και μπαρ στις 20 Ιανουαρίου φαίνονται όλο και πιο απίθανα.

«Τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμα», δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Ουιλιαμσόν.

 «Ειδικότερα, ο τομέας των υπηρεσιών φαίνεται να παραμένει περιορισμένος λόγω των μέτρων  κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ο κίνδυνος μιας ύφεσης, με το ΑΕΠ να μειώνεται επίσης κατά το πρώτο τρίμηνο, έχει αυξηθεί επομένως», πρόσθεσε.

Ενώ οι κυβερνήσεις σπεύδουν να διαθέσουν εμβόλια για τον περιορισμό του ιού, αυτές οι προσπάθειες έχουν επικριθεί ευρέως σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Γαλλία ως πολύ αργές.

naftemporiki.gr

Πηγή