ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜ. ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΩΣ 31.12.2021

17/09/2021

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΟΜΙΔΑ)

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΣΣΕ) &

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΜΚΟΕΕ)

Δηλώνουν τα εξής:

Χαιρετίζουμε την πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ και την κυβερνητική πρωτοβουλία της άμεσης επαύξησης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και οικογενειακών δωρεών στο ποσό των 800.000€ ως ένα ρηξικέλευθο μέτρο υπέρ των νέων, της ελληνικής οικογένειας και της κοινωνίας μας γενικότερα, όπως επίσης και τη δυνατότητα σύνταξης πωλητηρίων και κάθε είδους μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων μέχρι 31.12.2021 με τις ισχύουσες και κατά κανόνα χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες από αυτές που θα ισχύσουν από 1.1.2022.

Επίσης ευχαριστούμε θερμότατα τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και τον Αν. Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα γιατί με την άμεση ανταπόκρισή τους και την ψήφιση της μεταβατικής διάταξης που θα επιτρέψει τη δήλωση αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους Δήμους με ευνοΐκούς για τους πολίτες όρους μέχρι 31.12.2021,  έδωσαν λύση στο ένα από τα δύο σοβαρά εμπόδια που επισημάναμε.

Έτσι ως μοναδικό και σοβαρότερο εμπόδιο παραμένει από 1.10.2021 η υποχρέωση σύνταξης «ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου», ακόμη και για τη συμβολαιογραφική μεταβίβαση ενός μικρού διαμερίσματος πολυκατοικίας! Όμως η σύνταξη της «ηλεκτρονικής ταυτότητας» απαιτεί σωρεία συμβολαίων, δημοσίων εγγράφων και σχεδίων τα οποία οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι μηχανικοί τους αδυνατούν να τα αναζητήσουν  και να τα λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πολεοδομίες, δήμους και υποθηκοφυλακεία), στις οποίες θα πρέπει να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού μετά από πολλές εβδομάδες και να τα λάβουν με μεγάλη καθυστέρηση. Η όλη διαδικασία είναι νέα, με άγνωστο χρόνο περαίωσής της και με άγνωστο οικονομικό κόστος για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, πάντως ουσιωδώς μεγαλύτερο από το κόστος έκδοσης βεβαίωσης.  

Η εμμονή συνεπώς σε «ηλεκτρονική ταυτότητα» ως μοναδικό τρόπο μεταβίβασης ακινήτων από 1.10.2021 και μετά, κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη την έγκαιρη κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων με τους ευνοϊκούς όρους (νέο αφορολόγητο και χαμηλές τιμές ζώνης) στη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων, αφού θα δημιουργήσει χάος στα συμβολαιογραφεία και σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες, και άγχος και αγανάκτηση στους πολίτες.

Γι’ αυτό καλούμε την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πράξει το αυτονόητο για τη διευκόλυνση των πολιτών: Να παρατείνει νομοθετικά την παράλληλη ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών μέχρι την 31.12.2021, ώστε ουδείς ενδιαφερόμενος για μεταβίβαση ακινήτου να μείνει «εκτός νυμφώνος» από ένα σημαντικό μέτρο της πολιτείας!

Οι Πρόεδροι

Στράτος Παραδιάς
Γιώργος Ρούσκας
Δημήτρης Καψιμάλης

Πηγή