Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η σημερινή διόρθωση για πολλούς ήταν αναμενόμενη αφού ο Γενικός Δείκτης είχε κινηθεί προς τις 927 μονάδες χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο σινιάλο ανόδου. Από το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης φαίνονταν ότι υπήρχε επενδυτική κόπωση και ίσως θα εξελισσόταν σε ήπιες ρευστοποιήσεις. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank επηρέασε όχι μόνο την μετοχή της αλλά και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Τραπεζική πτώση στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 920,03 μονάδες με υποχώρηση (-0,78%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,89%) ενώ αντίθετα το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τον δείκτη FTSE Mid Cap να αυξάνεται κατά 0,35%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,08%) λόγω ΟΤΕ, Εμπορίου (1,08%), Τεχνολογίας (1,05%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-2%), Τραπεζών (-1,85%), Κατασκευών – Υλικών (-1,83%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,13%).

Για μία ακόμη φορά καταλύτης στην πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν οι τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε εκ νέου πάνω από 3% ενώ έντονη πτώση είχε και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αλλά και η ΕΤΕ. Πιο ήπια διόρθωση η μετοχή της Eurobank. Από τα υπόλοιπα blue chips οι μετοχές του ΟΤΕ, της Jumbo και της Motor Oil από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κινήθηκαν ανοδικά και κατάφεραν να περιορίσουν την πτώση. Από τις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές θα επισημάνουμε το ‘ένα βήμα μπρος, ένα πίσω’ που πραγματοποιεί η μετοχή του ΟΠΑΠ το τελευταίο διάστημα με αυξημένη μεταβλητότητα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ σήμερα είχε και μεγάλο τζίρο (13,5 εκατ. Ευρώ) που δείχνει ότι κάποια χαρτοφυλάκια αναδιαρθρώνονται και μάλλον μειώνουν θέσεις στη μετοχή.

Το τέλος του α’ εξαμήνου και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων επηρεάζουν την αγορά

Εκτός από τους φόβους για αναζωπύρωση του πληθωρισμού που απασχολούν την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, υπάρχει και η αγωνία για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι έχουμε προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις ίσως επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο στις διορθωτικές συνεδριάσεις. Πάντως ανεξάρτητα των βραχυπρόθεσμων διορθώσεων, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι χρηματιστηριακές προοπτικές παραμένουν θετικές. Ίσως ο δείκτης βλέπει μακριά τις 1.000 μονάδες αλλά η υπέρβαση των 930 μέχρι τις 950 μονάδες είναι απόλυτα εφικτή στο επόμενο διάστημα, εάν βέβαια δεν χαλάσει το διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον.

Πηγή