Ο Άρμιν Λάσετ, ο συντηρητικός υποψήφιος για τη διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία στις εκλογές αυτού του μήνα, είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών, καθώς επιταχύνει ο πληθωρισμός.

«Για μένα, είναι ανησυχητικό όταν οι μικρές αποταμιεύσεις, οι συντάξεις, οι ασφαλίσεις ζωής και τα συμβόλαια δανείων χάνουν αξία», δήλωσε ο Λασκέτ στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Είμαι βέβαιος ότι η ΕΚΤ θα εκπληρώσει ιδιαίτερα το βασικό της καθήκον νομισματικής σταθερότητας … Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν τα επιτόκια αυξηθούν ξανά, το χρέος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το κράτος», είπε.

Τα σχόλια του κ. Λάσετ μια εβδομάδα πριν από τις γενικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου έρχονται σε αντίθεση με τα σχόλια του βασικού του ειδικού για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος αυτή την εβδομάδα επικρίθηκε από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης (PEPP) το επόμενο τρίμηνο, σηματοδοτώντας το πρώτο μικρό βήμα προς την κατάργηση της βοήθειας έκτακτης ανάγκης που έχει ενισχύσει την οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Φέτος, η ΕΚΤ αναμένει πληθωρισμό 2,2%, πάνω από τον στόχο του 2%, πριν πέσει στο 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023.

Η τελευταία δημοσκόπηση των γερμανικών εκλογών, που παρέχεται από την Ipsos, αναφέρει το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU στο 21% και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 27%.

Πηγή: Reuters

Πηγή