Μια ακόμη εντυπωσιακή φωτογραφία προσέθεσε στο τεράστιο άλμπουμ του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που καταγράφει εικόνες του Σύμπαντος για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Το Hubble έστρεψε τις κάμερες του στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας.

Το Hubble κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες από το ανοικτό σμήνος NGC 2022 που μοιάζει με ιδιαίτερα λαμπρή κυψέλη άστρων. Ανοικτό σμήνος ή ανοικτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία ομάδα μέχρι και λίγων χιλιάδων αστέρων που έχουν κοινή προέλευση και ηλικία. Στο κέντρο του σμήνος βρίσκονται πέντε ερυθροί υπεργίγαντες, αστέρια που επειδή τα καύσιμα υδρογόνου του τελειώνουν έχει ξεκινήσει η διεργασία της σύντηξης του ήλιου. Αυτά τα άστρα είναι πιο βαριά και έχουν «βυθιστεί» προς το εσωτερικό του σμήνους ενώ τα ελαφρύτερα άστρα έχουν παρασυρθεί στις εξωτερικές περιοχές του σμήνους.

Έχει διαπιστωθεί ότι το NGC 2022 είναι ένα σμήνος που αποτελείται στο σύνολο του από βρεφικής ηλικίας άστρα που κανένα δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. έτη. και άρα αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο παρατήρησης των αστρονόμων που τους επιτρέπει να ανακαλύπτουν στοιχεία για τη γέννηση, εξέλιξη και τον θάνατο των άστρων.

Naftemporiki.gr

Πηγή