Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι χρηματιστηριακές αγορές έψαχναν αφορμή να διορθώσουν σημαντικά και την βρήκαν με την κρίση στα κρυπτονομίσματα και ειδικά στο Bitcoin. Η βύθιση της αξίας του κρυπτονομίσματος (αρχίζουν να αμφισβητούν και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του) παρασύρει το σύνολο των χρηματιστηριακών αγορών σε βίαιες διορθώσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και ο φόβος για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού που οδηγεί τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε υψηλά έτους. Ουσιαστικά για τους θεσμικούς επενδυτές, χάνονται υπεραξίες απ’ αυτές που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με την μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα στο διάστημα Απριλίου -Μαΐου. Ο Dow Jones κατέγραφε δύο ώρες μετά την έναρξη συνεδρίασης απώλειες πάνω από 450 μονάδες και δοκίμαζε τις αντοχές των 33.600 μονάδων. Ο S&P 500 βρίσκεται πλέον κοντά στις 4.000 μονάδες ενώ ο Nasdaq κοντά στις 13.100 μονάδες. Λίγο πριν τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) καταγράφονταν προσπάθειες αντίστασης με αγορές αμερικανικών blue chips. Μεγάλες υποχωρήσεις παρατηρήθηκαν και για τους ευρωπαϊκούς δείκτες, Ο γερμανικός DAX είχε απολέσει τις 15.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC επιστρέφει κάτω από τις 6.200 μονάδες ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται κάτω από τις 7.000 μονάδες.

Παραδόθηκε στην πτώση και το ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά και όλοι περίμεναν ότι θα αντέξει η στήριξη του Γενικού Δείκτη στις 890 μονάδες. Όμως προς το τέλος της συνεδρίασης και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, διευρύνθηκαν οι απώλειες και στα blue chips και στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 881,04 μονάδες με υποχώρηση 2,18%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 98 εκατ. ευρώ και αυτό θεωρείται ανησυχητικό σε μία έντονα πτωτική συνεδρίαση. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν 1 ανοδική μετοχή για 7 πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) υποχώρησε -2,12%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης -2,84%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι τεχνολογίας (-3,88%), πετρελαίου (-3,.37%), Τραπεζών (-3,06%). Τις μικρότερες απώλειες είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών (-0,04%), Κατασκευών (-0,78%) και Τροφίμων (-1,18%).

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις για το ελληνικό αλλά και για τα ξένα χρηματιστήρια θα είναι οι δύο επόμενες. Εκεί θα φανεί εάν αντέξουν οι τεχνικές αντοχές των δεικτών ή εάν θα μπούμε σε μεγαλύτερη φάση διόρθωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα οι αγορές συσσώρευαν με μικρές διορθώσεις και μικρές ανόδους. Ίσως έχει έρθει τώρα η ώρα της γερής διόρθωσης. Στο ελληνικό χρηματιστήριο εάν αντέξουν οι 880 μονάδες και έχουμε επιστροφή προς τις 890 μονάδες θα επιβεβαιώνεται το σενάριο για το κανάλι των 890-910 μονάδων. Εάν όμως δεν αντέξουν οι 880 μονάδες ίσως δούμε τον Γ.Δ. ακόμη χαμηλότερα προς τις 860 μονάδες.

Στροφή προς τα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης

Στα κρατικά ομόλογα παρατηρείται άνοδος αποδόσεων στα περιφερειακά της Ευρωζώνης και ειδικά το 10ετές Ιταλικό βρίσκεται στο 1,11% και στο Ισπανικό ενώ καλύτερα κινείται το 10ετές Ελλάδας που βρίσκεται στο 1,07%. Υποχώρηση αποδόσεων καταγράφουν τα ομόλογα των ισχυρών οικονομιών, όπως το 10ετές των ΗΠΑ, το 10ετές Γερμανικό ομόλογο στο -0,1145% , το 10ετές Γαλλικό στο 0,27%. Γενικώς παρατηρείται με στροφή κεφαλαίων προς τα ισχυρά ομόλογα.

Πηγή