Μεγαλύτερη στήριξη από την Κυβέρνηση ζήτησαν οι διοικήσεις τόσο του Επαγγελματικού, όσο και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ και ΒΕΘ) κατά τις χθεσινοβραδινές δεξιώσεις τους για το Νέο Έτος, με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, μάλιστα, να επισημαίνει ότι «καλό το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά με αυτό δεν πρόκειται να επιβιώσουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται στο λουκέτο». Μειώσεις φόρων την επόμενη χρονιά προανήγγειλε από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα της εκδήλωσης του ΒΕΘ, θέτοντας παράλληλα εκλογικό δίλημμα «σοβαρότητας».

Οι επαγγελματίες – πρόσθεσε ο κ. Ζορπίδης – «χρειάζονται μια Κυβέρνηση σύμμαχο, χρειάζονται ρευστότητα και αύξηση εσόδων για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν και γιαυτό χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που θα τους ελαφρύνουν τα βάρη τους και το νέο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων φιλικών προς τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Ο χειμώνας είναι δύσκολος».

Παράλληλα, μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΕΘ έσπευσε να αφήσει και αιχμές για «κομματικά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι σε βάρος των επαγγελματιών, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μας και τα επιμελητήρια μια φορά κάθε χρόνο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κάθε προεκλογική περίοδο».

Στην αντίστοιχη εκδήλωση του ΒΕΘ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισήμανε από την πλευρά του ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά χρειάζονται νέες μειώσεις φόρων, όπως και πιέσεις προς τις Τράπεζες για να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τις προμήθειες τους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, που ήταν κύριος ομιλητής στην εκδήλωση του ΒΕΘ, προανήηγειλε (σ.σ. μιλώντας εκτός κειμένου) ότι «θα μειώσουμε συνολικά την επόμενη χρονιά το φόρο σε όλα τα εισοδήματα των πολιτών».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει για όσο ακόμη χρειαστεί, να παρεμβαίνει για την προστασία της αγοράς και της κοινωνίας, με μέτρα στοχευμένα και υπεύθυνα, τονίζοντας ωστόσο ότι «κάθε ευρώ που κατευθύνεται σε έργα και παροχές είναι μελετημένο, κοστολογημένο και υπολογισμένο» και ότι «δεν παρεκκλίνουμε επ’ ουδενί από τον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023″ και τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας» και έθεσε το παρακάτω εκλογικό δίλημμα: «Τη χρονιά αυτή θα κληθούμε να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μπροστά, ή αν θα γυρίσουμε πίσω – σε ένα παρελθόν, που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Θα αποφασίσουμε αν η χώρα θα παραμείνει σε μια πορεία ανάπτυξης, που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη δημιουργικότητα των Ελλήνων. Αν θα παραμείνουμε στο δρόμο της σοβαρότητας και της προοπτικής ή αν θα επιστρέψουμε στην επιπολαιότητα και τον τυχοδιωκτισμό».

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στην ίδια εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς,, εξέφρασε αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία, για την οποία σημείωσε ότι πορεύεται σε γερές ράγες και θα ενισχυθεί μέχρι το 2027 με ευρωπαϊκά κονδύλια που αγγίζουν το 40% του ΑΕΠ – 30 δισ.ευρώ μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης – και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να πορεύεται ενωμένη απέναντι στις γεωπολιτικές προκλήσεις και την ενεργειακή κρίση.

Πηγή