Καρδίτσα 19.01.23
Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης TaxHeaven
Μέλος Δ.Σ.  Π.Ο.Φ.Ε.Ε. [Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών]
Επικεφαλής Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων  Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. [Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας]
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. [Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο]
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ: Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023 θα πρέπει, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι το 2022 εισέπραξαν επιδοτήσεις άνω των 5.000,00€, ή διενήργησαν πωλήσεις προϊόντων άνω των 15.000,00€ να προχωρήσουν σε μετάταξη στο κανονικό καθεστώς.
Αντίστοιχα, όσοι είναι ήδη στο κανονικό καθεστώς και βρίσκονται κάτω από τα αναγραφόμενα όρια, έχουν τη δυνατότητα -εφόσον το επιθυμούν- να μεταταχθούν στο ειδικό καθεστώς.

Στην κατάστασης δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται μεταξύ άλλων και η επιδότηση λιπασμάτων. Το λεκτικό είναι: «Χορήγ. Κρατ. ενισχ. Λόγω ενεργ. Κρίσης και την αύξ. του κόστους των λιπασμάτων».

Η αναγραφή της επιδότησης αυτής δημιουργεί προβληματισμό στους συναδέλφους, για το αν πρέπει να ληφθεί υπόψη για την ένταξη του αγρότη στο κανονικό καθεστώς.

Τόσο στο άρθρο 41 του ν. 2859/2000, όσο και στις επιμέρους αποφάσεις, με πιο σημαντική την 1201/16, ορίζεται ξεκάθαρα ποιες ελάχιστες επιδοτήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Αυτές είναι: η επιδότηση για αγορά παγίου εξοπλισμού (Μέτρο 4.1 – αναγράφεται στη βεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ)  και β) πάσης φύσεως αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, τις οποίες βρίσκουμε στη σελίδα του.
Οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση (πυλώνας Ι, πυλώνας ΙΙ) ακόμα και η αναμπέλωση (για την οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε απόφαση με την οποία τη χαρακτηρίζει ενίσχυση και όχι αποζημίωση), ακόμα και η επιδότηση νέων αγροτών που δίνεται ως κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος νέος με τη γεωργία, συναθροίζεται με τις λοιπές επιδοτήσεις (συνδεδεμένες, πρασίνισμα κλπ.) κι εφόσον ξεπερνούν το όριο των 5.000,00€, ο δικαιούχος υποχρεούται να ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς, ή δεν εφόσον είναι ενταγμένος, παραμένει εκεί για έναν ακόμη χρόνο.

Συμπερασματικά: η ενίσχυση που δόθηκε για τα λιπάσματα, εφόσον δεν υπάρξει άμεσα τοποθέτηση από το αρμόδιο Υπουργείο για το αν τη θεωρεί ή όχι αποζημίωση,  ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΦΠΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ._

Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο φαντάζει και γι’ αυτό θα πρέπει να λυθεί άμεσα από τη Φορολογική Διοίκηση. Και λύνεται με έναν πολύ απλό τρόπο: ή αλλαγή της ημερομηνίας έκδοσης της βεβαίωσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ή αλλαγή καταληκτικής ημερομηνίας μετάταξης και από 30/1 να είναι 30/3 κάθε έτους, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής για τους υπόχρεους._

Πηγή