Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
ttsiros@naftemporiki.gr

Τη στρατηγική που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει όσον αφορά τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αρχίζει να ξεδιπλώνει το οικονομικό επιτελείο. Μετά τον «κόφτη» στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή -αποκλείστηκαν πάνω από 200.000 επαγγελματίες που αποδείχτηκε ότι δεν είχαν μείωση εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019 παρά την πανδημία- χθες μπήκε «ψαλίδι» και στη δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Τρίτο παράδειγμα, τα πολλαπλά επίπεδα ελέγχου για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν υποστεί απώλεια εισοδήματος από τα υποχρεωτικά «κουρέματα» ενοικίου.

Για να πληρωθούν οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο, ότι το ποσό είναι το ίδιο με αυτό που δηλώνει ότι έχασε ο ιδιοκτήτης και ότι ο ενοικιαστής ανήκει στην κατηγορία των πληττόμενων.

Η στρατηγική θα ακολουθηθεί πιστά και σε όλα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από εδώ και στο εξής, ενώ όσο θα απομακρυνόμαστε από το τέλος της πανδημίας, τόσο πιο στοχευμένα θα γίνονται τα μέτρα. Σε πρώτη φάση «κόφτες» θα εμφανιστούν στην 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», αλλά και στο πρόγραμμα αποζημίωσης των επιχειρήσεων για πάγιες δαπάνες.

Δυνατότητα διατήρησης των στοχευμένων μέτρων θα υπάρχει -εφόσον κριθεί απαραίτητο- και το 2022, μετά και την απόφαση να διατηρηθεί η «ρήτρα διαφυγής» και για το 2022, κάτι που σημαίνει στην πράξη ότι δεν θα χρειαστεί η χώρα να συντάξει προϋπολογισμό με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Οι αναστολές συμβάσεων

Οι «κόφτες» στα μέτρα μπαίνουν για δημοσιονομικούς λόγους αλλά και προκειμένου να μη γίνεται χρήση από επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ουσιαστικά. Αντίστοιχα, με τις αυστηρές προϋποθέσεις θα επιχειρηθεί να συγκρατηθεί στο 1 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της 7ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στα 300 εκατ. ευρώ το ποσό για τις επιδοτήσεις των δανείων και στα 400-500 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την επιδότηση των παγίων δαπανών.

Η 7η φάση της Επιστρεπτέας

Τη ρήτρα μη αύξησης εσόδων το 2020 συγκριτικά με το 2019 θα τη δούμε να επαναλαμβάνεται και στην 7η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, θα καλύψει τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων ολόκληρου του πρώτου τριμήνου. Μάλιστα, επειδή η συγκεκριμένη περίοδος παρουσιάζει μια «ιδιαιτερότητα» (στο πρώτο δίμηνο του 2020 δεν είχαμε καραντίνα, ενώ τον Μάρτιο είχαμε), το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη βέλτιστη (και δικαιότερη) λύση για το ποιο πρέπει να είναι το κριτήριο ένταξης στην 7η φάση. Μια επιχείρηση που είχε ένα πολύ «αναιμικό» πρώτο δίμηνο το 2020 σε συνθήκες προ πανδημίας μπορεί να «κοπεί» από τους δικαιούχους της 7ης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει σημαντική ζημιά από την πανδημία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αντίστοιχα, μια επιχείρηση που θα είχε μηδενικό τζίρο τον περσινό Μάρτιο δεν είναι δεδομένο ότι θα έχει μεγάλη μείωση φέτος τον Μάρτιο, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει σύγκριση δύο μηνών κατά τους οποίους υπήρχε καραντίνα και στη μία και στην άλλη περίπτωση.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»

Για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου θα επιδοτούνται τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν συνάψει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι «ρήτρες» εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι τελευταίοι απαιτούν να μπουν αυστηρά κριτήρια και η επιδότηση των δανείων που θα φτάνει και στο 80%-90% να δίνεται αφού έχει ελεγχθεί το υπόλοιπο των καταθέσεων των επιχειρήσεων αλλά και το ύψος των δανειακών τους υποχρεώσεων όπως επίσης και η αξία της ακίνητης περιουσίας. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να μπουν τέτοια κριτήρια -κάτι που συνέβη στα δάνεια των νοικοκυριών-, καθώς οι επιχειρηματικοί λογαριασμοί παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες.

Οι καταθέσεις είναι κεφάλαιο κίνησης και το υπόλοιπό τους ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τη συγκυρία, ενώ τα ακίνητα αποτελούν κεφάλαιο απαραίτητο για τη λειτουργία της επιχείρησης και όχι κατ’ ανάγκη «αποταμίευση» που μπορεί να ρευστοποιηθεί για να αποπληρωθούν οφειλές.

Οι 10 ημερομηνίες-κλειδιά για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων περνάει η σκυτάλη για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν «κούρεμα» εισοδήματος από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τώρα. Μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν οι συσσωρευμένες εκκρεμότητες, φτιάχτηκε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών που πρέπει να γίνουν πρώτον για να διορθωθούν τα όποια λάθη έχουν γίνει και δεύτερον για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι αποζημιώσεις για τα «κουρέματα» του πρώτου τριμήνου. Οι όποιες καταβολές πάντως -έγιναν κάποιες και χθες- θα προχωρήσουν ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους για να εντοπιστούν τυχόν παρασπονδίες. Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

1. Από σήμερα αναμένεται να εμφανιστεί η επικαιροποιημένη εικόνα των μειώσεων υποκαταστημάτων.

2. Μέχρι 10/3 παρατάθηκε ήδη η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Covid μηνός Ιανουαρίου 2021.

3. Από τις 15/3 θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις Covid μηνός Φεβρουαρίου 2021.

4. Μετά τις 15 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσουν οι πληρωμές αποζημιώσεων για μισθώματα Ιανουαρίου 2021.

5. Μέχρι τις 9 Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των δηλώσεων Covid Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων.

6. Μέχρι τις 9/3 θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020.

7. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα αποστείλει ενημέρωση στους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid και έχουν απορριφθεί, διευκρινίζοντας τους λόγους απόρριψης.

8. Όταν οι ιδιοκτήτες αυτοί ενημερωθούν για τους λόγους απόρριψης, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.

9. Όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι τις 15/2/2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

10. Μέχρι τις 16/3 αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες από Μάρτιο έως Οκτώβριο του 2020.

Πηγή