Νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο : «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»

Με το υπόψη σχέδιο νόμου προβλέπονται τα ακόλουθα:

ΜΕΡΗ A και Β’

1.Καθορίζονται ο σκοπός και το αντικείμενο του υπό ψήφιση νόμου. (άρθρα 1, 2)

2.Τροποποιείται ο ν. 4443/2016 και προβλέπεται ρητά, με την επιφύλαξη των ισχυουσών σχετικών διατάξεων, η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλα τα πρόσωπα, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά στην κοινωνική προστασία (κοινωνική ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη), στις κοινωνικές παροχές και στις φορολογικές διευκολύνσεις ή πλεονεκτήματα, στην εκπαίδευση καθώς και στην πρόσβαση στη διάθεση και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται συναλλακτικά στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης και της στέγης.

Με π.δ. εξειδικεύονται τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης. (άρθρο 3)

ΜΕΡΟΣ Γ’

Επικαιροποιείται, με την αντικατάσταση συγκεκριμένων εκφράσεων στα σημεία που αναφέρεται στα άτομα με αναπηρία, η ορολογία των μνημονευόμενων βασικών Κωδίκων της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να εναρμονισθεί με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (κωφός, μη ομιλών κωφός, πρόσωπο με σοβαρή αναπηρία στα άνω άκρα, πρόσωπο με σοβαρή αναπηρία λόγου, άτομο με ψυχική ή διανοητική διαταραχή). (άρθρα 4 – 21)

ΜΕΡΗ Δ’ και Ε’

1.Συμπληρώνεται το άρθρο 17 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022) και ειδικότερα, προβλέπεται ότι, στα δικαστήρια της χώρας ορίζεται δικαστικός υπάλληλος ως υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά των ατόμων με αναπηρία.(άρθρο 22)

2.Τροποποιούνται / συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 3226/2004 σχετικά με την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και συγκεκριμένα, επεκτείνεται και σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67%, η παροχή:

α. νομικής βοήθειας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και λοιπούς περιορισμούς, που είναι πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτου κράτους καθώς και ανιθαγενείς, εφόσον έχουν, νομίμως, κατοικία ή συνήθη διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

β. συμβουλευτικής βοήθειας επί ποινικών και πολιτικών υποθέσεων.
(άρθρα 23 – 26)

Πηγή